Gazdaság

Pluszpénzt kapnak a kórházak, de nem eleget

Korhaz(1)(960x640).jpg (kórház)
Korhaz(1)(960x640).jpg (kórház)

A kormány még októberben 30-32 milliárd forint többlettámogatást oszthat szét a kórházak között, amivel hozzávetőleg harmadával csökkenti az egészségügyi intézmények jelenlegi tartozását.

Kormányzati beavatkozás nélkül az intézmények lejárt tartozásának összege az év végére elérhetné a 80-90 milliárd forintot is – írja szombati cikkében a Népszabadság.

A lap kormányzati forrásból úgy értesült, az összeg rendelkezésre áll, már csak az elosztás elveiről folyik az egyeztetés a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a humántárca egészségügyi államtitkársága és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) között.

Feltételeket szabtak

Cserháti Péter, a humántárca helyettes államtitkára másfél hete egy szakmai konferencián arról beszélt, hogy az eladósodott intézmények csak feltételekkel kaphatnak pluszpénzt. A szakállamtitkárság becslése szerint 30-40 olyan kórház van, ahol nem elég a számlák egyszeri rendezése, hanem komolyabb, akár strukturális beavatkozásra is szükség lesz a stabil gazdálkodás megteremtéséhez. Ezek között több nagy kórház is van, melynél szóba jöhet a gyógyítási paletta szűkítése is.

Nem elég

Több intézményvezető elismerte: jelentős eredmény lesz, ha az idei büdzséből még ennyit sikerül kihasítani az ágazatnak, ugyanakkor hozzátették, ez az összeg nem elég az intézményrendszer teljes konszolidációjához.

Több intézményben már a nyár közepétől korlátozták az előre tervezhető beavatkozásokat, s van olyan is, amelynek azt mondták a hitelezői, hogy legkésőbb október közepéig várnak a pénzükre, s ha addig nem egyenlíti ki a számlát, sem fogyóeszközt, sem gyógyszert nem szállítanak neki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik