Belföld

MSZP: Orbán kivérezteti az egészségügyet

Havas Szófia (havas szófia, )
Havas Szófia (havas szófia, )

Ezt állítja a szocialista Havas Szófia, aki szerint a Fidesz az egészségügy megmentését ígérte, de szinte menthetetlen helyzetbe taszította az ágazatot.

Az MSZP fővárosi képviselője úgy véli: egyetlen kormány sem költött olyan keveset még az egészségügyre, mint az Orbán-kormány. „Három és fél év alatt több mint 300 milliárd forintot vontak ki az ágazatból, emiatt az ma már az összeomlás szélén van. A kivont százmilliárdok és a koncepciótlanság konkrétan oda vezetett, hogy a kórházakban nincs elég orvos és eszköz nemhogy a XXI., lassan már a XX. századi elvárásoknak megfelelő betegellátáshoz sem.”

„Gyakran már a rutinvizsgálatokra is hosszú hónapokat kell várni, egyes műtéti beavatkozásokra pedig akár éveket. Súlyos tünete az orbáni egészségpolitikának az is, hogy a kórházi fertőzések száma megkétszereződött 2010 óta” – tudatta az ellenzéki egészségpolitikus.

Az MSZP nevében ezért Havas Szófia felszólította a kormányt, hogy:

„1. azonnal hozza nyilvánosságra a lakosság egészségi állapotáról szóló jelentéseket!
2. ne a betegellátáson spórolja meg a bérkiegészítéshez szükséges pénzt!
3. a készülő 2014-es költségvetésben a felesleges látványberuházásokra és stadionépítésekre félretett pénzt csoportosítsa át a gyógyító-megelőző kasszába!”

Szerinte a „jelenleg életveszélyes, igazságtalan és kaotikus betegellátás biztonságosabbá és igazságosabbá tétele a 2014-es kormányváltás utáni időszak egyik legnagyobb kihívása lesz”. Havas azt ígérte, mindent meg fognak tenni az egészségügyi dolgozók elvándorlásának visszafordításáért. „Az MSZP elkötelezett az egyenlőtlenségek felszámolása mellett.” Kiemelt célja, hogy a lehető legjobb egészségügyi ellátást garantálják minden gyereknek függetlenül attól, hogy az országban hol, milyen körülmények között él – írta az MSZP fővárosi képviselője.

Közben a Napi Gazdaság arról írt, hogy tovább duzzadt a kórházi adósság. Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett tartozásállomány augusztus végén 98,4 milliárd forintra rúgott – írja a lap az államkincstár adatai alapján. A tartozásállomány júliushoz képest összességében 4,8 milliárddal nőtt. Fejezetenként nézve az augusztusi adósság 82,5 százaléka az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) intézményeinél halmozódott fel 81,2 milliárd forint összegben, szemben a július végi 78,2 milliárd forinttal.

A fejezet teljes tartozásállományából a gyógyító-megelőző ellátást végző szakintézetek tartozása 56,8 milliárd forint (70 százalék), amelyből kiemelendő a korábban nonprofit kft.-ként működő kórházak 12,9 milliárdos összege. Az utóbbiak közül a legnagyobb összegű tartozást, 3,5 milliárd forintot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház jelzett a MÁK-nak. A fejezet teljes tartozásállományát összesen 1,3 milliárd forinttal, minősített tartozásállományát csaknem egymilliárd forinttal emelte meg az augusztusban átvett három kórház által bejelentett lejárt tartozás összege.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik