Belföld

A betegek derűlátóbbak, mint az orvosok

betegseg(960x640)(1).jpg (betegség)
betegseg(960x640)(1).jpg (betegség)

Az utóbbi években meghozott intézkedések hatására folyamatosan nő az egészségügy iránti bizalom az emberek körében, szemben a házi- és a szakorvosok véleményével, amely a tavaly októberi szintre esett vissza.

A GfK Hungária és a Szinapszis Kft. közös, egészségügyi bizalmi indexet mérő kutatása szerint az ellátórendszert kívülről szemlélve az emberek azt érzékelik, hogy az egészségügyi dolgozók folyamatos betegellátást biztosítanak. Nőtt azok aránya, akik szerint már egy év múlva jobb anyagi körülmények között működnek a kórházak, a szak- és háziorvosi rendelők, mint napjainkban. Utoljára 2010-ben voltak ennyire pozitívak a lakossági vélemények.

Az adatok hátterében a gazdasági helyzet javulását, az egészségügyi dolgozóknak juttatott béremelést, bérrendezést, a dolgozók nagyobb megbecsülését, a rezidensek itthon tartását, az egészségügybe történő forrásbevonást, korszerűsítést, felújításokat és egyes gyógyszerek árcsökkentését említették. Ugyanakkor megjegyezték a béremelés nem kielégítő mértékét, az orvosok túlterheltségét, az orvosok elvándorlását, az ápolók csökkenő létszámát, a várólisták hosszát és a hálapénz kérdését. Tovább nőtt azok aránya, akik szerint “mindenképp érdemes figyelmet fordítani az egészségükre”, illetve a válaszadók 67 százaléka gondolja azt, hogy “mindenképpen vagy inkább érdemes odafigyelni az egészségére”.


Derűlátó beteg a SOTE gyakorlóintézetében
Fotó: Neményi Márton

Ötéves távlatban ugyanakkor csak az orvosok 12 százaléka számol az egészségügy helyzetének javulásával; 45 százalékuk szerint a helyzet tovább romlik. Elsősorban a nagymértékű humán erőforráshiányt, alacsony béreket, elvándorlást, elöregedett és utánpótlás nélküli orvosi kart és az alulfinanszírozott ellátórendszert, a paraszolvencia negatív hatásait és a növekvő betegszámot említették. Tavasz óta duplájára, 42 százalékra nőtt azoknak a szakorvosoknak az aránya, akik szerint műszert, berendezést nem érdemes vásárolni jelenleg az egészségügyben.

Az orvosok válaszaikban kedvező folyamatként nagyrészt a gazdaság fellendülését, a folyamatban lévő kórházberuházásokat, fejlesztéseket, a jövőbeli forrásbevonást, a bővülő finanszírozási lehetőségeket, valamint a bérrendezést értékelték. A kutatás 250 egészségügyi dolgozó, valamint ötszáz ember véleményének megkérdezésével készült szeptemberben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik