Gazdaság

Kapósak lettek az áramrészvények

tavvezetek(960x640)(1).jpg (távvezeték, )
tavvezetek(960x640)(1).jpg (távvezeték, )

Szép nyereség ütné a kisrészvényesek markát, ha megvalósulna a miniszterelnök és a főpolgármester által említett visszavásárlás.

A Napi Gazdaság szerint jelentősen emelkedett az Émász-részvények árfolyama azután, hogy Orbán Viktor és Tarlós István is a közműcégek állami visszavásárlásának lehetőségéről beszélt.

Az Émász-részvények árfolyama hét százalékkal – 8400-ról 9000 forintra – emelkedett hétfőn, miközben az elmúlt száz nap átlagos forgalmának nyolcszorosa, 725 részvény cserélt gazdát. Az Elmű-papírok iránt is volt vételi érdeklődés, a tegnapi 488 darabos forgalom pont kilencszerese a száznapos átlagnak, itt azonban volt eladó is a múlt heti árszinten, így a 11 ezer forintos árfolyam nem változott.

Mivel mindkét társaságban van 50 százalék feletti főtulajdonos (a német RWE), az ő kiszállása esetén a vevőnek vételi ajánlatot kell tennie a többi részvényes számára.

A jelenleg érvényes szabályok szerint ennek legalacsonyabb árfolyama a tranzakciót megelőző 180, illetve 360 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára, a vevő által az érintett részvényekért a befolyásszerzést megelőző 180 napban fizetett legmagasabb ár, illetve a konszolidált, auditált, közgyűlés által elfogadott éves beszámolóban szereplő részvényenkénti sajáttőke-érték közül a magasabb összeg.

A négy közül az áramszolgáltatóknál messze a sajáttőke-érték a legmagasabb, ez az Elmű esetében a féléves adatok alapján 27 800, míg az Émásznál 25 000 forint részvényenként – írja az újság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik