Gazdaság

Még drágább lesz a bankkártyánk

bankkártya (bankkártya, )
bankkártya (bankkártya, )

A kereskedőknek kevesebb jutalékot kell fizetniük januártól a bankkártyás vásárlások után. Viszont így kevesebb lesz a bankok bevétele is, amit valószínűleg a kártyadíjak emelésével fognak kompenzálni.

Január elsejétől a betéti kártyáknál legfeljebb 0,2 százalék, a hitelkártyáknál pedig maximum 0,3 százalék lehet a kártyás vásárlások után fizetendő bankközi díj, vagyis az interchange – hagyta jóvá a parlament a korábban már körvonalazott tervet. A változás leginkább a piacon nagyobb részesedéssel rendelkező MasterCard kártyákat érinti, mert ezeknél a bankkártyáknál eddig a forgalom 0,6 százalékát tette ki a díj.

A kereskedők jól járhatnak vele

A bankkártya-elfogadó helyek, vagyis a kereskedők jól járhatnak a változással, hiszen az interchange-díj náluk csapódik le, a POS terminálok forgalma után fizetetett jutalékban. Azzal ugyanis, hogy ezután kevesebbet gombolhatnak le róluk a bankok, olcsóbbá válhat számukra az üzemeltetés.

Fotó: Kummer János

Ezzel végül is mi fogyasztók is nyerhetünk. Hiszen az alacsonyabb díjak miatt valószínűleg több kereskedő áll majd át a kártyák elfogadására, így több helyen lesz lehetőségünk arra, hogy plasztikkal fizessünk. S így megúszhatjuk a készpénzfelvételt terhelő díjakat, és az átterhelt magasabb tranzakciós illetéket. Más oldalról viszont lehet, hogy nem fogunk örülni a változásnak.

Drágulhat a bankkártyánk

Azzal ugyanis, hogy csökken az interchange díja, csökken a bankok bevétele is. S ezt a kiesést valószínűleg a kártyák éves díjának megemeléséből fogják visszapótolni – írta a Népszabadság. Az MNB-re hivatkozva azt is közölték, hogy ha a teljes bevételkiesést továbbhárítják a bankok, az éves szinten mintegy 500-700 forint pluszköltséget jelenthet az ügyfeleknek.

S ráadásul, mint tudjuk, a tranzakciós illeték megemelése miatt több banknál már a kártyás vásárlások sincsenek ingyen.

A bankoknak veszteséget fog termelni

Ha pedig azt nézzük, hogy a kártyás fizetéseket 0,3 százalékos tranzakciós illeték terheli, miközben a bankközi díj legfeljebb 0,2 százalékos lehet jövőre, akkor az is kiderül, hogy a forgalom 0,1 százalékának megfelelő veszteséget termel majd a bankoknak a kártyás vásárlás – írta a lap.

Ezért mondta azt megkeresésükre a Bankszövetség kommunikációs vezetője, Sütő Ágnes, hogy ha a gazdaságpolitika tényleg fontosnak tartja, hogy eltrejedtebb legyen az elektronikus bankolás és a bankkártyás fizetés, akkor drasztikusan mérsékelniük kellene az illetéket.

Inkább a készpénzfelvételnek kedveznének

Olyan tervről egyelőre nem hallottunk, hogy a kormány a kártyás vásárlásoknál és az átutalásoknál a tranzakciós illetékének csökkentését tervezné. Viszont a hónap elején a Fidesz-frakció vezetője, Rogán Antal azt mondta, a fogyasztók érdekében havi két alkalommal ingyenessé tennék a készpénzfelvételt.

Ami persze pont nem azt eredményezné, hogy terjedne a kártyás vásárlás és az átutalás. Hiszen a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel pont elég lehet ahhoz, hogy aki eddig is szívesebben csekkezett vagy készpénzezett, az ez után se válassza a bankkártyás fizetést vagy az átutalást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik