Gazdaság

Sokan várnak a félszocpolra – úgy tűnik, hiába

A bankok csábítanának a hitelfelvételre, de a lakásvásárlást tervezők közel 30 százaléka továbbra is kivár. Az áprilisi ígért félszocpolt hiányolják, amely még mindig nem érhető el.

Sokan kivárnak a lakás célú hitelfelvétellel, hiába a banki akciók csábítása. Pedig van pénzintézet, amely még az ügyvédi költségeket is átveszi, és a többség elengedi a folyósítási jutalékát – derül ki a hitelnet.hu összehasonlító elemzéséből.

Késik a félszocpol

Március elején jött a hír, hogy a kormány bőkezűbb lenne a vissza nem térítendő lakástámogatásoknál: például már egy gyermek után is adnának szocpolt, a támogatási összegeket pedig a mostani duplájára vagy még jobban emelnék. Ezenkívül újra elérhetővé tennék a használt lakások vásárlására fordítható félszocpolt, már az emelt összegű szocpolból kiindulva.

A Portfolio.hu akkor azt írta, a támogatás maximális összege megközelítené a korábbi években kapható maximumokat, így két gyermekre akár a 3 millió forintot is elérheti a támogatás. Az előterjesztést még nemzetgazdasági miniszterként Matolcsy György hagyta jóvá, és április elsejei dátum szerepelt benne, ami arra utalt, hogy akár akkortól bevezetnék az új rendszert. Március végén még felreppent a hír, hogy a kormány megtárgyalja a kérdést. De nem tárgyalta. Azóta néma csend. A bankok azért megpróbálják aktivizálni az ingatlanvásárlást tervezőket.

Kedvezményekkel csábítanának a bankok hitelfelvételre

A folyósítási jutalékot például – melynek mértéke az igényelt hitelösszeg 1,5-2 százaléka – szinte minden esetben elengedik. Nem kell megfizetni sehol az értékbecslő költségét sem, ami akár 30-40 ezer forintos kiadást jelentene. Az Unicredit minden lakáshitelnél 50 ezer, míg a Budapest Bank a támogatott vásárlási hitelek esetén 60 ezer forintig megtéríti az adásvételi szerződés ügyvédi költségeit is.

A válság előtt volt jellemző az akciózás

A portál hitelpiaci szakértője szerint egyre több banki partnerük próbálja hitelfelvételre ösztönözni a lakásvásárlókat, és különböző díjelengedési akciókkal igyekeznek magukhoz csábítani a vevőjelölteket.  Pedig eddig a lakáshitel-felvétellel kapcsolatos díjelengedési akciók inkább a válság előtti időkre voltak különösen jellemzőek – mondta a banki akciókról készült elemzés alapján Fitos Szilárd.

Egy bank akkor hirdet akciót, ha hitelt és minél több hitelt szeretne kihelyezni. Az egyre szaporodó akciókból arra következtet a szakértő, megfordulni látszik az eddigi hitelezési politika. S ez a hitelhez jutás feltételeinek enyhüléséből is látszik – tette hozzá.

Ennyit engednek a bankok a hitelfelvételt tervezőknek

A korábbi, akár lényegesen magasabb költségeket a bankok igyekeznek leszorítani. A már említett két pénzintézet például a banki költségeken túl például az adásvételi költségeket is átvállalja.

A vizsgált nyolc banknál 5 millió forintos támogatott lakáshitelnél, használt lakásnál 100-200 ezer forint közötti kedvezményt adnak. Az összehasonlíthatóság miatt az értékbecslést mindenhol 30 ezer Ft-os értékben vette figyelembe a hitelpiaci portál elemzése.

A hitelből finanszírozott lakásvásárlást korábban egyébként számos extra költség terhelte. Az adásvételi szerződés költségén túl, általában jelentős banki költségek is felmerülnek. A hitelbírálat során minden esetben szükség van értékbecslőre, és az elkészült szerződéseket közjegyző előtt kell aláírni. Ezen túl a banki jelzálogot a földhivatalnál is be kell jegyeztetni, ami szintén többezres tétel.   Ezekhez jön még a banki folyósítási jutalék, és így a költségek akár több százezer forint kiadást is jelenthetnek.

A kamatok is a válság előtti időket idézik

A jegybanki alapkamat hosszabb ideje tartó csökkenése a hitelkamatok csökkenését, és így a havi törlesztőrészletek vállalható szintjét is magával hozta. A használt lakás vásárlására így az államilag támogatott hitelek már 6,5 százalékos thm-értékkel elérhetők, de a támogatás nélküli ajánlatok között is találhatunk 7 százalék körüli banki kondíciókat, ami szintén a válság előtti időket idézi.

Sokan várnak a félszocpolra

Az egyre több kedvezményes lehetőség mellett az ügyféltárgyalások során az a tapasztalat, hogy a vevők több mint 30 százaléka még mindig kivár, és abban bízik, hogy a választások előtt a használt lakásra elérhető lesz a „félszocpol” illetve az építkezésre és az új lakás vásárlására emelni fogják a már most is elérhető támogatás összegét.

Különösen magas a kivárási arány abban az esetben, ha a rendelkezésre álló saját erő kisebb, mint 50 százalék, és a megvásárolni kívánt ingatlan értéke nem éri el a 10 millió Ft-ot, tehát elsősorban a vidéki lakásvásárlók esetén.

Áprilisra tervezték… azóta nincs róla hír

Utoljára április végén kérdeztünk rá a Nemzetgazdasági Minisztériumnál és a kormányszóvivőnél, mit lehet tudni, mikor lesz félszocpol, de nem kaptunk érdemi választ. Most arról érdeklődtünk, napirenden van-e még egyáltalán a kérdés. A Nemzetgazdasági Minisztériumtól azt a választ kaptuk, hogy folyamatban lévő ügyről nem adnak tájékoztatást. Ezt a kurta választ lehet úgy is értelmezni, hogy még van remény a félszocpolra…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik