Gazdaság

Derűlátó jóslat 2014-re

szalma betakarítás (szalma betakarítás)
szalma betakarítás (szalma betakarítás)

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. kicsit optimistább, mint a GKI. Az idei évre 0,5 százalékos gazdasági növekedést vár, jövőre pedig 1,8 százalékost. A kedvező egyensúly megőrzése mellett fokozatosan élénkülő növekedésre számítanak.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb „Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés” kiadványa az idei évben meginduló növekedés fokozatos élénkülését vetíti előre.

Ettől növünk idén

2013-ban a növekedés forrását szerintük a kedvező mezőgazdasági teljesítmény és a költségvetéshez kapcsolódó intézkedések jelentik. A személyi jövedelemadó változása, a nyugdíjak inflációt meghaladó emelése és a rezsicsökkentés egyaránt növeli a lakosság jövedelmének reálértékét, így a fogyasztás idén szerény mértékben emelkedhet – írják.

Úgy látják, a GDP bővüléséhez pozitívan járulnak hozzá az európai uniós támogatásokkal megvalósuló állami és önkormányzati beruházások is. A gyenge nemzetközi konjunkturális helyzetben, a magánszektor tovább mérséklődő beruházásai és gyenge munkaerő-kereslete mellett összességében 0,5százalékos növekedésre számítanak. A GKI Gazdaságkutató Zrt. szintén ma publikált elemzésében 0,3 százalékos növekedést tart valószínűnek.

Ilyen jól teljesíthetünk jövőre

2014-ben a növekedés erőteljesebbé és kiegyensúlyozottabbá válhat a Századvég szerint. A nemzetközi konjunktúra javulásával párhuzamosan az idei évnél dinamikusabb, 6 százalékot meghaladó exportbővülés is elérhető. A fogyasztásnak további lendületet adhat a reáljövedelmek emelkedése.

A magánszektorban a foglalkoztatás bővülésének megindulása, míg az állami szektorban a pedagógusi életpálya-modell bevezetése javítja a jövedelem-kilátásokat. Várhatóan a lakosság hitelfelvételből fakadó devizakitettség mérséklése is elősegíti a fogyasztási bizalom erősödését, bár az ebből fakadó hatásokat a szakértők még nem tudták számszerűsíteni.

Ismét több beruházás lesz

Az európai költségvetési tervezési periódus végére sűrűsödő forráslehívás várhatóan pozitív impulzust ad a beruházásoknak, így hosszú évek után jövőre ismét emelkedhet a beruházási ráta. Mindezen hatások eredőjeként a Századvég Gazdaságkutató Zrt. megítélése szerint jövőre a GDP-növekedés megközelítheti a 2 százalékot (pontosan 1,8 százalékra gondoltak). A GKI ezzel szemben csak 1,5 százalékos növekedést vár jövőre.

A Századvég Gazdaságkutató elemzői ugyanakkor az alappályán még nem számoltak a nem ismert, a devizahitelesek megsegítését szolgáló új programmal, valamint a Növekedési Hitelprogram keretének kibővítésével. Ezek az intézkedések úgy vélik összességében pozitívan befolyásolhatják a 2014-es növekedési kilátásokat.

Az árak jobban nőhetnek, mint az idén

Az infláció idén és jövőre is a jegybank 3 százalékos célja alatt marad – szögezi le a Századvég Gazdaságkutató. Az alacsony árnövekedési ütemhez a gyenge kereslet mellett a regulált árak mérséklődése, a „rezsicsökkentés” is hozzájárul. Az idei 2 százalék alatti inflációs rátához képest azonban némi emelkedést várnak, a magas olajárak és a termelést terhelő adók költségnövelő hatása miatt. Konkrétan 2,7 százalékot mondanak jövőre. A kormány éppen most módosított 2,8-ról 2,4 százalékra. A GKI 2,5 százalékra tette a jövő évi számot.

Alapkamat: jövőre szigorítás

A cél alatti infláció ellenére a monetáris politika mozgásterét egyre jobban korlátozza a globális kockázati környezet, és különösen a FED mennyiségi lazító intézkedéseinek kivezetése. Így az elemzők arra számítanak, hogy az MNB lazító ciklusa az idei évben 3,6 százalékos kamatszintnél éri el a mélypontját, és jövőre a Századvég Gazdaságkutató szerint megindul egy fokozatos szigorító ciklus.

Hiány: 3 százalék alatt tartjuk

A kiegyensúlyozott növekedés nem veszélyezteti az ország külső egyensúlyi pozíciójának alakulását, jövőre is jelentős folyó fizetési mérleg többletre számítanak az elemzők. A költségvetés hiánya mindkét évben 3 százalék alatt maradhat, de ennek teljesítéséhez az idei évben az Országvédelmi Alap zárolására van szükség. A bevételi kockázatok miatt a költségvetési célok biztonságos teljesítése érdekében a jövő évi költségvetésben is jelentős tartalék tervezésére lehet szükség.

A kormány és a GKI 2014-re 2,9 százalékos hiányt prognosztizál. De utóbbi szerint könnyen lehet, hogy ennek eléréséhez a jövő nyárig újabb évközi szigorításokra lesz szükség.

Íme a Századvég Gazdaságkutató számai:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik