Szórakozás

Pénzérmére kerülnek a Star Wars-hősök

Egy csendes-óceáni szigetországban, Niuéban pénzérmékre veretik őket, így II. Erzsébet "társaságába" kerül például az ördögi Darth Maul.

A brit királynő – aki Niue államfője – továbbra is a fémpénzek “feje” lesz, míg az “írásoldalra” kerül Darth Vader, Luke Sykwalker, Yoda mester, Han Solo (neki van már gyakorlata, mert az egyik epizódban széntömbbe nyomták), Csubakka és sok más csillagháborús nagyágyú. A tervek szerint 40 érméből áll majd a Star Wars-sorozat. A pénzek névértéke 2 új-zélandi dollár lesz (300 forint), de nem 80 dollárba kerül majd az egész sorozat, hanem csaknem hatszor annyiba, mert az érmék ezüsttartalmának értéke jóval felülmúlja névértéküket.

Az első “fecskék” a jövő héten már megtekinthetők az amerikai numizmatikusok chicagói kiállításán, az utolsók pedig várhatóan 2014-ben kerülnek ki az új-zélandi pénzverdéből, merthogy Niuénak nincs olyanja. Mindössze 1400 lakosa van, és nem teljesen független; Új-Zéland társult állama, államfője ezért a brit királynő.

A fémpénzeket gyűjtőknek szánja Niue kormánya, amely a pénz révén próbál pénzhez jutni, mivel elég üres az államkasszája – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik