Gazdaság

Elismerték: a külföldön dolgozóktól jó a statisztika

kivandorlas(960x640)(4).jpg (kivándorlás)
kivandorlas(960x640)(4).jpg (kivándorlás)

A 2011-es év kiugró volt ebből a szempontból.

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügy-politikai államtitkára a privatbankar.hu szerdai konferenciáján elismerte, hogy a külföldön munkát vállalók száma is hozzájárult a foglalkoztatás növekedéséhez – írja a portfolio.hu. Hozzátéve, hogy tendenciaszerűen emelkedik a külföldről hazautalt jövedelmek összege – 2011 kiugró volt ilyen szempontból, amiben valószínűleg a végtörlesztés is szerepet játszott.

A GKI Gazdságkutató Kft. még januárban írt arról, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lakossági felmérése nem tesz különbséget abban, hogy mely országban történik a jövedelemszerzés. Vagyis a foglalkoztatottak számának emelkedése akár a külföldi idénymunkát végzőkből is adódhat.

Orbán Viktor kedden a tiszteletbeli konzulok V. konferenciáján közölte, hogy tíz év alatt 350 ezren mentek el vendégmunkásnak Magyarországról. Ez a népességarányokat nézve Közép-Európában alacsonynak számít, nem egy sajátos magyar jelenségről van szó, szerinte például Ausztriából tavaly többen mentek el, mint Magyarországról. A kormányfő szerint akik ma elmennek, azok vendégmunkások, azért távoznak, mert máshol könnyebben boldogulnak, többet keresnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik