Gazdaság

Lázár: pénz csak átlátszóknak

lazar-janos-nevet(960x640)(1).jpg (lázár jános)
lazar-janos-nevet(960x640)(1).jpg (lázár jános)

Azonnal eláll visszamenőlegesen a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) azoknak a folyamatban lévő uniós projekteknek a kifizetésétől, amelyek kedvezményezettjei nem nyújtanak be határidőre átláthatósági nyilatkozatot, vagy nem felelnek meg az alkotmányban rögzített átláthatósági követelményeknek.

Lázár János államtitkár, aki kormánybiztosként irányítja az NFÜ-t, a közrádió reggeli műsorában megerősítette: az ügynökség a nyertes cégektől átláthatósági nyilatkozatot kér be az augusztus elsejétől bevezetett szabályok értelmében. Ha a cég nem válaszol, vagy nem felel meg a feltételeknek, az ügynökség azonnal eláll a kifizetéstől. Az elmúlt hét évben Magyarországon 60 ezren nyertek el uniós támogatást, jelenleg 44 ezer cég felülvizsgálata zajlik – tette hozzá.

A kormánybiztos korábban az MTI-vel közölte: az érintetteknek ugyanazt, a réginél részletesebb kérdőívet kell kitölteniük, amit az új pályázók automatikusan megkapnak, és amely a törvényi átláthatósági feltételekre kérdez rá. Szeptembertől az EU-támogatásra pályázónak nyilatkoznia kell az átláthatóság törvényben foglalt kritériumok teljesüléséről. A gazdasági társaságoknak nyilatkozniuk kell név szerint például a tulajdonosi körről és struktúráról, a több mint 25 százalékos tulajdonnal, befolyással vagy szavazati joggal bíró tagjaikról, és azok adóilletőségéről is.

Lázár János az uniós támogatásokról hétfőn megkötött megállapodásról kiemelte: a kormány jól képviselte az ország érdekeit, néhány szomszédos ország az elmúlt hetekben 25 százalékos korrekciót kapott az Európai Bizottságtól. Pontosan tudni kell, hogy a 2006-óta érvényben lévő gyakorlat miatt büntetnek minket – fogalmazott. Az államtitkár hangsúlyozta: a projektek kifizetésének gyorsításáért több lépésre is szükség van.

“Ez most a magyar kormányon múlik, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen, a fejlesztési minisztériumon, és a beruházások kivitelezésével-felügyeletével foglakozó kollégákon és vállalkozókon. Nagy a felelősségünk, hogy a következő két hónapban képesek leszünk-e Brüsszel számára annyi számlát és programot bemutatni, amire a kifizetések megtörténhetnek”. Mint mondta: ha a következő két hónapban jól dolgoznak, akkor Magyarország 2013-ban 1300-1400 milliárd forint uniós forrást fog kifizetni, és minimális lesz a veszteség.”

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt is elmondta: a miniszterelnök arra adott utasítást a vidékfejlesztési és a gazdasági miniszternek, hogy a rezsicsökkentést követően vizsgálják meg a kedvezményes áfakulcs bevezetésének lehetőségét az élelmiszerek esetében. A vizsgálatok zajlanak, nincs végleges döntés – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik