Gazdaság

Több százezer felesleges iratot kérnek be

Az uniós pénzeket osztó hivatal az offshore cégek elleni harcra hivatkozva minden pályázótól brutális extra dokumentációt kér. Ráadásul olyan információkról, amit a hivatal is tudhat. Egy szakblog szerint megbolondultak: amikor a pénzek lehívására kéne összpontosítani, papírt tologatnak.

Több tízezer órányi pluszmunkát csinált az uniós pénzeket osztó bürokratáknak egy elég értelmetlennek tűnő új szabály – derül ki a Papírkapitalizmus blogról. A napokban ugyanis számos pályázó kapott egy „átfogó átláthatósági utóellenőrzésre” felszólító levelet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől, amelyhez egy 8 oldalas formanyomtatvány tartozik. Ebben a cég tulajdonosi hátterét kell részletezni, ami amúgy a hivatalnokok számára elérhető a Cégbíróság hivatalos online adatbázisában. Mindezt papíron kell kitölteni, véletlenül sem adatbázisba emelhető módon, elektronikusan.


Brazil (1985, r.: Terry GIlliam)

A Papírkapitalizmus számítása szerint mindez körülbelül 300 ezer oldalnyi felesleges irat keletkezését hozza majd, méghozzá egy héten belül. Csak az érkeztetés és a feldolgozás több ezer vagy tízezer munkaórát vehet majd igénybe a hivatalnál, s az érintett – becslések szerint 40 ezer – pályázóknál is vagy 20 ezer munkaórát szív fel a feladat.

Ehhez képest már csak a hab a tortán, hogy még azt sem írták bele a levélbe, hogy pontosan milyen címre küldjék vissza a levelet a pályázók.

Megkérdeztük az NFÜ-től, hogy igaz-e a blog információja, válaszukat várjuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik