Gazdaság
uniós zászló (uniós zászló, )

Lázár menti, ami menthető

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2013. 09. 09. 09:39

Korábban a témában:

Lázár János kormánybiztosként egy hónapja vette át a Nemzeti fejlesztési Ügynökség vezetését. Ebben a minőségében hétfőn találkozik először Johannes Hahnnal, az EU regionális politikáért felelős biztosával. Az unió a Magyarországon folyó tizenöt operatív program közül tizenhármat kifogásol. A támadások középpontjában a “mérnökügy” áll, vagyis az, hogy 2007 óta – kormányoktól függetlenül – a beruházások műszaki ellenőri feladatainak ellátását magyar mérnöki kamarai regisztrációhoz kötötték.

A 2007-2013-as időszakban Magyarország 8200 milliárd forintnyi uniós támogatásra pályázhatott, melynek 95 százalékáról már döntés született. A 13 program kifizetéseinek felfüggesztése miatt 500-600 milliárd forintnyi forrás került veszélybe. A szabálytalanságok miatt pedig 5-25 százaléknyi bírságot szabhatnak ki ránk, vagyis 25-125 milliárd forintnyit. (Egyes hírek szerint a büntetés 600 milliárd forintnyi is lehet, de ezt az EU-biztos szóvivője cáfolta pénteken.)

Lázár János (Lázár János)
Fotó: Neményi Márton

Lázár János hétfői tárgyalásán azt szeretné elérni, hogy a forrásokhoz mihamarabb hozzájussunk, és hogy a bírság a lehető legkisebb legyen. A magyar kormány korábban jelezte, hogy hajlandó lenne 50-100 milliárdos büntetést fizetni azért, hogy mihamarabb újraindulhasson az uniós források áramlása (jelenleg 15 operatív programból 13-ba történő brüsszeli befizetés ideiglenesen szünetel).

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az uniós projekteket előfinanszírozza, amíg újra meg nem indulnak a kifizetések – tudta meg a vg.hu.

Ha kíváncsi rá, melyek voltak a legnagyobb uniós pénzből finanszírozott projektek, kattintson!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.