Gazdaság

Ingatlanpiac: még a vevők diktálnak

eladó lakás (eladó lakás, )
eladó lakás (eladó lakás, )

Akik házat akarnak eladni, többet kénytelenek engedni az árból, mint akik a lakásukon adnának túl.

Még mindig alapjáraton az ingatlanpiac, az idén augusztusban például 7 százalékkal kevesebb (7060 db) eladás volt, mint júliusban. Az eddigi idei összes forgalom (55 122) is alig haladja meg a tavalyit (54 554) – derül ki a Duna House adataiból.

Hol mennyi?

Augusztusban nagyon hasonló áron vásárolták a lakásokat az ország két felén. A panelek kicsivel 120 ezer forint feletti négyzetméteráron, a téglalakásokat pedig 160 ezer forint körül. A fővárosban a pesti oldalon volt 160 ezer forint körüli a m2-ár, igaz, itt a paneleknél. Ugyanitt a téglalakások átlaga 234 e forint lett.

Budán a paneleket 185 ezer, a téglaépítésű lakásokat 282 ezer forintos m2-áron vásárolták. A belvárosi polgári lakások átlagára 266 ezer forint/m2 volt.

Mit keresnek?

Több új építésű ingatlantranzakció is volt az agglomerációban, amely a nem túl jelentős forgalmon belül 12 százalékra emelte ezek arányát az összes eladásból Pest megyében. Ezek fele-fele lakás és ház volt, 220 ezer Ft-os átlagáron. Az ország többi részén 1-3 százalékos volt az újépítésű-ingatlaneladások aránya.

A vevők továbbra is inkább a „jó” és „nagyon jó” állapotúra értékelt használt lakásokat veszik. A felújítandóra Budapesten 8 százaléknyi, Nyugat-Magyarországon 9 százaléknyi volt az érdeklődés, a többi régióban pedig elenyésző.

A legnépszerűbbek a fővárosban

A júliusban még legnépszerűbb XIV. kerület – amelyet az érdeklődők 18,2 százaléka jelölt meg, mint lehetséges célpontot – augusztusra visszaesett a 4. helyre 16,1 százalékkal. A listavezető augusztusban a XIII. kerület volt, stabil 18 százalék körüli érdeklődéssel.

Kicsit javult a belváros népszerűsége is, ezen belül a VI. a favorit, amelyet a költözni vágyók 16,4 százaléka jelölt meg. Ezt a listát továbbra is a XXIII. kerület zárja, mindössze 1 százalékkal.

Ennyit tudnak lealkudni a vevők

Budapesten 20, de vidéken is 18 százalékos összes áresést kellett elszenvedniük azoknak, akik a családi házukat adták el. A fővárosban 7 százalékos árcsökkentés után mozdultak meg a vevők, akik további átlag 13 százalékot tudtak alkudni.

Panel- és téglalakásoknál viszont ennél mérsékeltebb, 5-6 százaléknyi áresést mértek átlagban országszerte. Az árlevitel is a lakásoknál volt alacsony, 3-5 százalékos, ami jól mutatja, hogy ezt az ingatlantípust mennyivel pontosabban lehet beárazni.

Hol mekkorát kerestek?

Vidéken nőtt a nagyobb méretű ingatlanok forgalma az egy évvel ezelőttihez képest. Tavaly augusztusban 8 százalékkal többen vettek 80 m2 alatti ingatlant, mint idén. Ez többek közt azt eredményezte, hogy szinte duplájára (6-ról 11 százalékra) nőtt a 80-100 m2 közöttiek aránya az össze adásvételből.

Hasonló jelenséget figyeltek meg a főváros budai oldalán is: 12 százalékkal kevesebb volt idén augusztusban a 60 m2 alatti ingatlanok forgalma, mint tavaly és nőtt a nagyobbaké. A legnagyobbak, vagyis a 140 m2 fölöttiek aránya viszont esett, 6 százalékról 2 százalékra.

A pesti oldalon nincs ilyen trend, csak apróbb elmozdulások figyelhetők meg. Továbbra is a 40-60 m2 közötti a legnépszerűbb kategória (40 százalék), ezt követi a kisebb 20-40 majd a nagyobb 60-80 közötti méretsáv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik