Gazdaság
kozep-europa(960x640)(6).jpg (európa, közép-európa, )

Az adó, a korrupció és a bürokrácia miatt kerültünk a perifériára

Magyarország a 63. a Világgazdasági Fórum (WEF) évente közzétett globális versenyképességi rangsorában.

A WEF magyarországi partnerintézete, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet közölte, hogy ezzel Magyarország az EU 28 országa közül a 24. helyen áll, Görögországot (91.), Szlovákiát (78.) Romániát (76.) és Horvátországot (75.) előzi meg. A magyar versenyképesség világszinten nem mondható rossznak, ám a szűkebb régióban nézve már nem olyan jó a helyzet. Az ország hatékonysági tényezői jók, de gondok vannak az innováció, a korrupció és az intézményrendszer területén, ami miatt Magyarország az EU perifériájára került. Az elemzés szerint magas az adóelvonás, magasak a kamatok, nem hatékony a kormányzati bürokrácia, amihez az intézkedések instabilitása társul. Magyarország nem nyújt kirívóan rossz teljesítményt, ám egyetlen versenyképességi mutatóban sem első, miközben ötben utolsó.

Fotó: AFP/Eric Piermont

Az élen nem történt változás, továbbra is Svájc a világ legversenyképesebb országa Szingapúr és Finnország előtt. Németország két helyet javítva, idén a negyedik.

A visegrádi országok közül Csehország a 46. (7 helyet rontva), Lengyelország a 42., ezzel pedig a régió legversenyképesebb államává vált, helyet cserélve Csehországgal. A visegrádi országok közül Lengyelország az egyetlen, melynek nem csökkent jelentősen a pontszáma, a többi országnál azonban komoly pozícióvesztés következett be. Míg 2007-ben a V4 országok elhelyezkedése a 45. hely körül volt, addig 2013-ban már az 57. helyezés körüli.

A legtöbb helyet javító ország az EU-ban Málta (47-ről 41-re), valamint Horvátország (81-ről 75-re), míg a legtöbb helyet Csehország után Szlovákia (71-ről 78-ra), és Olaszország (42-ről 49-re) rontotta. Az új tagállamok közül Észtország számít a legjobbnak (32.). Az EU versenyképessége továbbra is elmarad a világ legfejlettebb részétől. Pontszáma (4,7) jóval alacsonyabb, mint az Amerikai Egyesült Államoké (5,48), valamint Japáné (5,4). A képet árnyalja, hogy a BRIC (Brazília, Oroszország, India és Kína) országok pontszáma (4,43) alig valamivel kevesebb, mint az Európai Unióé összesen.

A WEF 2003 óta teszi közzé éves globális versenyképességi indexét, amely a világ legtöbb országát magában foglalja, és ezzel a legkiterjedtebb versenyképességi rangsor a világon. A listán az idén ismét rekordszámú, összesen 148 ország szerepel. Az index több mint 100 összetevőből áll, amelyek összesen 12, versenyképesség szempontjából kulcsfontosságú pillért alkotnak. Ugyanakkor elsősorban a gazdasági növekedés feltételeit vizsgálták

Címkék: versenyképesség

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.