Gazdaság

Jövőre szárnyalni kezd a magyar gazdaság?

gdp (gdp, )
gdp (gdp, )

Az erősödő fogyasztói bizalomra alapozva jövőre 2,6 százalékos gazdasági növekedést vár Magyarországon a Bank of America Merrill Lynch londoni közgazdásza.

Raffaella Tenconi prognózisa még a jelenlegi hivatalos, két százalékos kormányzati előrejelzésnél is kedvezőbb – írja a Portfolio.hu

A Merill régiós elemzője megállapításait arra építi, hogy Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon látványosan javul a fogyasztói bizalom, miután a háztartások javuló vagyoni kilátásokra számítanak. Mindhárom országban azt üzenik a friss adatok, hogy az üzleti ciklus legrosszabb részén már túljutottunk – idézi a szakértőt a Portfoli.hu.

Leginkább Magyarországon szembetűnő, ahogyan csökkennek a háztartások félelmei a jövőt illetően. Az elemző külön megemlíti a magyar foglalkoztatási alindex javulását, ami arra utal, hogy a magyar háztartások bíznak abban, hogy a kormányzati intézkedések eredményre vezetnek a munkanélküliség elleni küzdelemben.

Mindezek a fejlemények megerősítik az elemzőt abban, hogy a konszenzushoz képest jobban fog teljesíteni a magyar gazdaság. Az általa várt idei 0,4 százalékos GDP-növekedés után jövőre 2,6 százalékos gazdasági növekedés jöhet. 2014-re vonatkozó növekedési prognózisával pedig kiemelkedik a mezőnyből a Merrill közgazdásza. A Reuters minap ismertetett felmérésében az előrejelzések 0,7  és 1,7 százalék között szóródtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik