Gazdaság

Még drágább lesz az életed!

Még drágább az életed (még drágább az életed)
Még drágább az életed (még drágább az életed)

Végre vége a recessziónak, mégsem lehet teljes az örömünk. Az aszály agyoncsaphatja a növekedést.

Az elemzők várakozásai szerint szerdán ismét pozitív GDP-adatot jelentenek be, így már a második negyedév lesz, amikor nem zsugorodik a magyar gazdaság. A Napi-konszenzus év/év alapon 0,5 százalékos bővülésre számít. Ennek oka egyfelől a választások közeledtével felfutó állami beruházások hatása, másfelől a mezőgazdaságban és az építőiparban érvényesülő tavalyi mélyponthoz képest mért erőteljes korrekció. Ám szerintük rossz jel, hogy a háztartások jövedelmi helyzete alig érezhető mértékben javul, és a külpiaci kereslet stabilizációja sem meggyőző. A lap által megkérdezett elemzők szerint így aligha elérhető idén a kormány által kitűzött 0,7 százalékos GDP-növekedési cél.

A Portfolio.hu által megkérdezett elemzők valamivel optimistábbak: szerintük 0,6 százalékos lehetett a magyar gazdaság növekedése a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. A mezőgazdaság és az építőipar is pozitív hozzájáruló lehetett, de az ipar és a szolgáltatás terén vegyes a kép. A kilátásokra nézve kedvező, hogy az eurózóna gazdasága az élénkülés jeleit mutatja, ugyanakkor az autóiparunkon kívüli más szektorokban is nagy szükség lenne a növekedésre.

Ugyanakkor most már az is látszik, hogy a mezőgazdasággal baj van, talán még nagyobb baj, mint tavaly. A másfél hónapja tartó aszály és kánikula szétégette a földeket, és számos haszonnövény esetében rossz év várható. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Vancsura József múlt héten egy lapinterjúban kifejtette, hogy a kukorica esetében a tönkrement termés már most elérheti a kétmillió tonnát.


Fotó: MTI / Ujvári Sándor

„A nagy szárazság miatt elképzelhető, hogy idén is csapnivaló lesz a termés – kukoricából 4,7 millió tonnát termeltek be tavaly a magtárakba a gazdák –, ez pedig felhajtja a takarmány-, illetve élelmiszerárakat, megdobhatja az inflációt – az e-útdíj terheivel kombinálva ez pedig két számjegyű árnövekedést is hozhat. A rossz mezőgazdasági adatok pedig a magyar GDP növekedési ütemének nullától történő elmozdulásának is keresztbe tehetnek” – kommentálja a helyzetet a HVG.hu.

Ha pedig ez történne, akkor ismét óriásit drágulhatnak az élelmiszerek – főként a kenyér és a hús.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik