Gazdaság

300 forintos tartozás miatt zárolták a számláját

OTP Bank ATM (OTP Bank)
OTP Bank ATM (OTP Bank)

Egyszer csak nem tudta fizetésre használni a bankkártyáját egy nyíregyházi férfi, majd az automatából sem sikerült pénzt felvennie annak ellenére, hogy több százezer forint volt a számláján. Mindezt 298 forint kamattartozás miatt.

298 Forint

Épp a telefonszámláját szerette volna kifizetni egy nyíregyházi férfi, de nem tudta használni a kártyáját. Nem járt sikerrel az automatánál sem, amelyből készpénzt akart fölvenni. A pórul járt férfi a Hír24 tudósítójának elmondta: több mint 200 ezer forintja volt a bankban, de egy fillérhez sem fért hozzá.

Az OTP-ben aztán kiderült: 298 forintos kamattartozása miatt zárolták a számláját. Márciusban ugyanis pár nap csúszással fizette be kocsija súlyadóját.

Kiderült, nem ő volt az egyetlen, aki hasonlóképpen járt, kerültek nála kellemetlenebb helyzetbe is banki ügyfelek: volt, aki a benzinkútnál, tankolás után szembesült azzal, hogy kártyájával nem tud fizetni, mások bevásárlás közben, a pénztárnál maradtak hoppon és pakoltak vissza kényszeredetten a kosárból.

A nyíregyházi férfi állítja, az akcióról előzetesen se az önkormányzat, se a bank nem értesítette. Bár számított arra, hogy a súlyadó első felének késedelmes befizetése után pótdíjat kell fizetnie, azt gondolta, a szeptemberben esedékes, második félévi számlával együtt majd azt is rendezi.

100 Forint felett

A nyíregyházi polgármesteri hivatal adóosztályának vezetője elmondta: a város nem engedheti meg magának, hogy nagy adóhátraléka halmozódjon fel. Éves szinten 600-700 millió forint adót nem fizetnek be időre, végrehajtási eljárásban azonban 500 millió forint folyik be a városkasszába. Tehát évi 100 millió az, amit nem tudnak kezelni.

Polgári András elmondta, a végrehajtás folyamatos, öt évre visszamenőleg folyamatosan töltik le a nyilvántartásból a hátralékosok adatait, tehát nem kampányszerű behajtásról van szó. Csak a száz forinton felüli tartozásokkal foglalkoznak, az annál kisebb összegeket év végén törlik a nyilvántartásból.

Az önkormányzatnak egyébként nincs joga bankszámlát zárolni vagy zároltatni, csak arra, hogy inkasszót nyújtson be az érintettek bankjához – tette hozzá az osztályvezető.

Indokolt?

Érdeklődtünk az OTP-nél, indokolt-e pár száz vagy ezer forintos inkasszó esetében az egész bankszámla letiltása. Miért nem lehet csak a követelt összeget zárolni a számláról?
Ha pedig az inkasszóról illetve a számla zárolásáról úgyis küld levelet az OTP, akkor miért utólag, és miért nem a zárolást megelőzően küld levelet a bank?

Az OTP kommunikációs osztálya levélben válaszolt kérdéseinkre. Emígy:

„Az OTP Bank a végrehajtási törvényben előírtak szerint jár el, amennyiben jogszerű hatósági átutalási megbízás (továbbiakban megbízás) érkezik a pénzintézethez. Az ügyfeleket a nyilvántartásban szereplő lakcímre küldött normál postai küldeményben tájékoztatja a bank a megbízás befogadásáról.

Amennyiben a megbízás összege a befogadáskor a számlán rendelkezésre áll és a törvény szerinti mentes összeg figyelembe vétele mellett a teljes kiegyenlítésre lehetősége van banknak, a számlát és a kártyát sem zárolja. (…)”

Szerettük volna, ha nem általánosságban, hanem az általunk vázolt konkrét eset(ek)re reagál a kommunikációs munkatárs, ám ilyen választ nem kaptunk.

A nyíregyházi panaszos állítja, volt pénz a számláján, nem volt lekötése és előzetesen sem kapott tájékoztatást arról, mire számíthat.

„A banknak nincs mérlegelési lehetősége”

Cikkük megjelenése után az OTP levelet küldött szerkesztőségünknek. Azt írják, többszöri, érdemi levélváltás és telefonos egyeztetés után sem tudnak több információt adni a konkrét ügyről. Ezt így indokolták:

„Kértük, hogy a konkrét eset részleteinek megosztása érdekében ügyfelünk a Hír24 közbenjárásával oldja fel a bankot a banktitok kötelezettsége alól, így tisztázni tudnánk, hogy a megjelent információk fontos részletekben pontatlanok-e. Erre nem került sor, így – természetesen – nem áll módunkban a konkrét esetről semmit mondani.”

Hozzáteszik: hatósági inkasszó esetében a banknak nincs mérlegelési lehetősége. Jogszabály írja elő, hogy mely esetekben köteles haladéktalanul zárolni a bankszámlát, és mikor köteles feloldani a zárlatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik