Gazdaság

Tankönyv – 80 ezer szülő nem fizetett határidőre

tankönyv (tankönyv)
tankönyv (tankönyv)

Legkésőbb augusztus 15-éig kellett az idén a tankönyves csekkeket befizetniük a szülőknek, azonban mintegy 15 százalékuktól nem érkezett be az összeg.

Az idén a szülőknek nem szeptemberben, az iskolákban kell megvásárolniuk a tankönyvet, hanem már a nyáron. A fizetéshez a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-től (KELLO) kaptak díjbekérőt, csekket, amin július végi fizetési határidő szerepelt. A határidőt végül kitolták augusztus 15-éig. Összesen 550 ezer gyermek könyvcsomagjához küldött ki a KELLO csekket.

Az első fizetési határidőig a szülők kétharmada rendezte a tankönyvek árát. Az  augusztus 15-i határidőig pedig mintegy 85 százalékuk tett eleget a kötelezettségének. Vagyis 15 százaléknyian, azaz több mint 80 ezren nem fizettek időre.

Összegszerűen szintén hasonló az arány, tehát 85 százaléknyi érkezett be a várt hatmilliárd forintos bevételből.

Kevesen fizettek utalvánnyal

Augusztus elsejétől a nagyobb városok kijelölt postáin, illetve pontjain iskolakezdési utalvánnyal is meg lehetett vásárolni a tankönyveket. Ezzel a lehetőséggel mindössze nagyjából 11 ezren tudtak élni. 

Határidő után is lehet fizetni

A KELLO lapunkhoz eljuttatott válaszában hangsúlyozta, hogy határidő után is be lehet fizetni még a tankönyvek árát. Ebben az esetben viszont a szülőnek vagy a diáknak kell igazolnia a befizetés tényét az iskolában, a tankönyvek átvételekor.

Ha valaki nem tud, vagy nem akar fizetni

A könyvtárellátó szerint a korábbi évek tapasztalatai alapján egyébként elenyésző lehet  azoknak a száma, akik valamilyen okból nem fizetik ki a tankönyvet. A tapasztalatok és a kialakult gyakorlat alapján ilyen esetekben az iskolától, a pedagógustól vagy az önkormányzattól kérhetnek segítséget, akiknek problémás a könyvvásárlás.

A KELLO szerint előfordulhat az is – marginálisan –, hogy valaki nem akar fizetni. Ezekben az esetekben a tankerületi vezetők segítségét fogják kérni – tették hozzá. De hogy ez mit jelent, arra nem tértek ki.

Ingyen tankönyv – a többség újat kap

Az idén mintegy 600 ezer rászoruló kapja meg ingyen a tankönyvet. Mivel  pár éve takarékossági és környezetvédelmi okokból szorgalmazták, hogy az iskolák a könyvtári példányokból adják ki az ingyen tankönyveket, kíváncsiak voltunk, most mi a helyzet.

A KELLO-tól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy általánosságban a rászorulók is új tankönyveket fognak kapni. Viszont vannak olyan iskolák is, főleg hátrányos helyzetű térségekben, ahol a kvázi tartós tankönyv használata régóta bevett módszer.

Ezekben az iskolákban a hátrányos helyzetű diákok iskolai tankönyveket használnak, az iskolák pedig évről évre saját állományukat újítják, bővítik, pótolják ki az állami normatívából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik