Gazdaság

Iskolakezdési akciók – hol, mi mennyi?

iskolás (iskolás, )
iskolás (iskolás, )

Több tízezer forint kellhet az iskolakezdéshez. Ha viszont a szülők időt szánnak rá, hogy összehasonlítsák az egyes termékek árát a különböző boltokban, több ezer forintot is spórolhatnak.

A felsőbb évfolyamokba járók szülei már rutinos iskolakezdőnek számítanak, ráadásul nem is feltétlenül kell minden szeptember előtt mindenből újat venniük. Az elsősöknél viszont a tanszerek beszerzése nem kis mértékben terhelheti meg a családi költségvetést. Nekik jó hír, hogy a tankönyvekért az idén először egyáltalán nem kell fizetniük.

A többi szülőnek azonban szintén ebben az évben először már a tanévkezdés előtt, előre kellett kifizetnie a tankönyvcsomagok árát (kivéve azokat a rászorulókat, akiknek évek óta ingyen jár a tankönyv). A szülők mintegy kétharmada az első határidőig, vagyis július végéig rendezte is ezt az átlag 6-12 ezer forint körüli összeget. A tankönyvfizetésre egyébként még augusztus 15-éig van lehetőség. S közben szeptemberig be kell szerezni a füzeteket, írószereket és egyéb felszereléseket is.

Fotó: Kummer János

Akik előrelátóak voltak, azok a családi költségvetésben eleve terveztek az iskolakezdéssel, és legalább 20-40 ezer forintot elkülönítettek erre a célra – írja a K&H összeállításában, s meg is indokolják, miért.

Iskolatáska

Egy jobb, márkás darab 10 ezer forint felett kezdődik. A táskára azonban lehet, hogy érdemes nagyobb összeget áldozni, mert egy tartósabb darabot akár két-három évig is tud használni a kisdiák, így összességében megtérül az ára. Sok helyen szettben kapható a táskával azonos mintájú tolltartó és tornazsák is, ezek ára is körülbelül 15 ezer forintnál kezdődik. A tavalyi szezonból maradt termékek viszont akár féláron is elvihetők, ezért érdemes jól körülnézni.

Testnevelés

A tavalyi év óta felmenő rendszerben mindennap tartanak testnevelés órát a gyerekeknek. Emiatt viszont nem lesz elég egy tornafelszerelés, érdemes dresszből, tornapólóból is többet vásárolni. A tornadresszek darabja például ezer forint körül kezdődik.

Tanszerek

Minden iskola kiadja a kötelező tanszerek listáját, ami intézményenként eltér. Szükség lesz több füzetre, vonalzóra, radírra, hegyezőre, színesceruza-készletre, filctollakra, zsírkrétára, gyurmára, festékre, rajzlapra, hurkapálcára és még rengeteg apró eszközre. Ezek önmagukban nem jelentős tételek, együtt azonban több ezer forintos kiadást jelentenek. Mivel a márkát és minőséget itt is meg kell fizetni, érdemes a felsőbb évfolyamosok tapasztalatait meghallgatni egyes termékekről. Arra is készüljünk fel, hogy egy tanév alatt akár két-három ceruzakészlet is elfogy, és füzetből is érdemes többet venni – tanácsolják.

Hol, mi mennyi?

Erről néhány áruházláncot kérdeztünk meg. Azt kértük, hogy tól-ig adják meg az árakat, de volt, ahonnan csak a legolcsóbb árat közölték. A beérkezett válaszok alapján az látszik, hogy a különböző iskolai felszerelések áraiban a legolcsóbb és legdrágább termékek között nagyjából átlagban tízszeres lehet a különbség.

Persze kérdés, a legolcsóbb felszereléseket érdemes-e megvenni, és mi az az ár, amitől már a minőséggel is meg lehetünk elégedve. Erre is kaptunk választ.

Akcióhegyek

Az Auchanban az első iskolakezdési akciót az augusztus 2-15. közötti időszakra hirdették meg, de a hónap második felében lesz még egy kör. Utóbbi időszakban hétvégéken gyakorló pedagógusok is segítik majd a gyerekeket és szüleiket az eligazodásban.

Az Interspar augusztus elsejétől indította iskolakezdési akcióját, amely szeptember 11-ig érvényes, s nemcsak a kiadott katalógusban szereplő termékekre van kedvezmény.

Az Office Depot-ban sok féle márkájú terméket árulnak, ezért elég nagy különbségek vannak az alsó és felső árkategóriában. De a közepes árkategória már márkás, jó minőségű termékeket jelent az áruházlánc szerint, amelyeknél jó az ár-érték arány. Feltehetőleg ez máshol is így lehet. Kihangsúlyozták azt is, hogy áruházaikban többféle beiskolázási utalványt elfogadnak, ami szintén szempont lehet a vásárlásnál. Náluk egyébként nem feltétlenül szükséges elmenni az üzletbe a tanszervásárláshoz, hiszen webáruházat is üzemeltetnek. S ha a vásárlás összege meghaladja a 15 ezer forintot, akkor a szállítás is ingyenes lehet, az egész országban.

A Tesco tájékoztatása szerint náluk egy elsős iskolakezdő alapcsomagja akár már 12 ezer forintból is kijöhet. Ők átfogó tájékoztatót küldtek, amiben kevés ár szerepelt csak. Ebben az áruházláncban szeptember 4-ig tart az akció

A CBA-tól nem kaptunk árválaszokat, mivel ők franchise hálózatban működnek. Csak a nagyobb alapterületű üzletekben árusítanak tanszereket, a hiperekben egész évben, míg a szupermarketekben csak szezonálisan, augusztus elejétől. Akciók náluk is vannak. A nagy forgalmat azonban csak a hónap második felére várják, sőt, inkább augusztus 20-a utánra, Úgy vélik ugyanis, hogy mivel az idén a tankönyveket is előre kellett fizetni, a többi felszerelés beszerzésére kicsit később kerülhet majd sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik