Gazdaság

A szülők kétharmada fizette ki már a tankönyveket

tankönyv (tankönyv)
tankönyv (tankönyv)

Az idén a tankönyvek megvásárlásához csekket kaptak a szülők. Ezen még július 31-i fizetési határidő szerepelt, de aztán kitolták augusztus 15-ig a dátumot. A szülők nagyobb része már befizette a csekket.

Az ősszel kezdődő tanévre szükséges tankönyveket most először központilag a Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. (Kelló) biztosítja a tanulóknak. Akiknek fizetniük kell a tankönyvért, azok már július elején megkapták ehhez a Kellótól a csekket, amin még július 31-i fizetési határidő szerepelt.

Korábban elég volt szeptemberben leszurkolni a könyvek árát, s gyanítani lehetett, hogy nem kevés szülőnek okoz majd gondot, hogy már július végére elő kell teremtenie a pénzt. A határidőt végül kitolták augusztus 15-ig.

A többség kifizette az első határidőre

Kíváncsiak voltunk rá, vajon a szülők végül milyen arányban éltek a későbbi fizetés lehetőségével. A Kellótól megtudtuk, összesen 550 ezer diák címére küldték ki a díjbekérőt, amiből több mint hatmilliárd forintnak kell befolyni hozzájuk.

Eddig, vagyis az eredeti, a számlán szereplő július 31-i határidőig a szülők 60-70 százaléka fizette be a tankönyvek árát, s a díjbevételnek is kb. ennyied része folyt be.

Azt azonban nem tudjuk, hogy azért siettek-e ennyien a befizetéssel, mert esetleg nem tudtak a kitolt határidőről.

Iskolakezdési támogatásból is lehet fizetni

Aki iskolakezdési utalvánnyal szeretné kifizetni a gyerek tankönyveit, annak jó hír, hogy erre is lesz lehetőség.

A gyermekek nevére kipostázott díjbekérőt 2013. augusztus 1-jétől a nagyobb városokban kijelölt postahivatalokban, valamint a Kello-pontokon iskolai Erzsébet-utalvánnyal, Sodexo iskolakezdési utalvánnyal, Posta Paletta iskolai utalvánnyal, Edenred Ticket Service beiskolázási utalvánnyal, illetve Puebla beiskolázási utalvánnyal is ki lehet majd egyenlíteni. A Kello-pontokon pedig az OTP és a Multi-Pay cafeteria-kártyáját is elfogadják csütörtöktől.

Íme, a Kellopontok listája:

1.   Kellopont – Szeged, Jósika u. 34/a.

2.    Kellopont – Budapest  V., Honvéd u. 5.

3.    Kellopont – Győr, Stelczer Lajos u. 3.

4.    Kellopont – Zalaegerszeg, Mártírok útja 13-15.

5.    Kellopont – Pécs, Szent Mór u. 2.

6.    Kellopont – Debrecen, Piac u. 28.

7.    Kellopont – Miskolc, Széchenyi u. 51-2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik