Gazdaság

Túl drága a családi napközi

ovoda(2)(960x640)(2).jpg (óvoda)
ovoda(2)(960x640)(2).jpg (óvoda)

Sok szülőt akadályoz a munkához való visszatérésben a bölcsődék, óvodák túlzsúfoltsága. A családi napközi jó megoldás lenne, de költséges.

Számos kisgyerekes szülő szembesül a problémával: ha bölcsődébe, óvodába szeretné járatni gyermekét, már a szülés előtt jelentkezni kellett volna az adott intézménybe, mert a helyhiány miatt sokszor többéves várólisták vannak. Ez elsősorban a kistelepüléseken okoz gondot, de például Budapest II. kerületében is probléma a férőhelyek hiánya. A helyzetet várhatóan tovább súlyosbítja, hogy 2014-től már 3 éves kortól kötelező lesz az óvoda.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Kézenfekvő lenne

Erre jelenthetne megoldást a családi napközik rendszere, amelyeknek állami támogatása ráadásul jóval kevesebb adóforintba kerülne, mint új bölcsődék, óvodák létrehozása. Az efféle intézmények további előnye, hogy az átlagos óvodákénál alacsonyabb gyerekszám miatt több figyelem jut egy-egy gyerekre.

Ennek ellenére az újonnan létrejövő családi napközik már nem jogosultak az állami normatívára (azt csak a már működő intézmények kaphatják), egy gyerek ottani ellátása akár havi 40-80 ezer forintba is kerülhet a családnak. Ebben pedig még nincs benne az étkezés, mondta el a Kossuth Rádióban Somos Mónika, a Magyarországi Családi Napközik Közhasznú Egyesületének elnökség tagja.

Nyugati példa

Könnyebb a helyzet az Egyesült Királyságban. Angliában például a munkához van kötve a támogatás a családi napközik esetében. Ha a szülő újra dolgozni szeretne, de nincs pénze a családi napközire, akkor a munkaügyi központ fedezi az elhelyezés költségeit. Akár a teljes összeget átvállalják egészen addig, amíg a szülő meg nem engedheti magának, hogy saját költségén vigye a gyermekét a családi napközibe – fejtette ki Somos Mónika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik