Belföld

Aszály a Szigetközben: pótolni kell a vizet

Öt vízpótló rendszert kell üzemeltetni az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén.

Az igazgatóság működési területén a 2013. év első negyede az ország többi részéhez hasonlóan rendkívüli csapadéktöbblettel zárult. Április hónap második felében tartósan, valamint júniusban rövid ideig többször is csapadékmentes periódus következett, július hónapra már meghatározóvá vált a száraz időjárás.

A középtávú időjárás előrejelzések szerint a következő két héten nem valószínű számottevő csapadék utánpótlás, miközben a hőmérsékletek többször is az átlagos felett lehetnek. Az előrejelzés szerint az átlagosnál szárazabb és átlag körüli hőmérsékletű időjárás esetén az ÉDUVIZIG területén átmeneti, illetve száraz vízháztartási helyzet jöhet létre.

A talajvizekre jellemző, hogy az év eleji minimum értékekről folyamatosan nőttek, majd az árvizek után jelenleg csökkenés tapasztalható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint az ÉDUVIZIG területén július második dekádjára a talaj felső 20 centis rétegének telítettsége 25-40 százalékra, a 20-50 centiméteres réteg telítettsége 20-35, míg az 50-100 centiméteres rétegé 50-60 százalékra csökkent.

Az Igazgatóság területén a vízhiányos területek vízellátása  érdekében öt vízpótló rendszert üzemeltetünk, melyek a következők:

  • Szigetköz mentett oldali vízpótló rendszer
  • Szigetköz hullámtéri vízpótló rendszer
  • Mosoni-Duna vízpótló rendszer
  • Kis-Rába vízpótló rendszer
  • Által-ér vízpótló rendszer

A vízpótló rendszerek üzemeltetésének célja ökológiai vízigény biztosítása a rendszerek élővíz jellegének fenntartása érdekében, valamint természetvédelmi vizes élőhelyek, öntözések és halastavak, ipari létesítmények vízigényének a kiszolgálása. Vízhiányos helyzetben ezeknek a rendszereknek kiemelt szerepe van az aszálykárok megelőzésében, enyhítésében.

A vízpótló rendszerek üzemeltetése a Duna, a Mosoni-Duna, Rába, Által-ér folyók vízkészletére támaszkodva történik, ahol a vízhozamok csökkenőek, az átlagtól elmaradnak, ennek ellenére a rendszerek működtethetők. Az üzemeltetés során az öntözési, halastavi vízszolgáltatási szerződések alapján meghatározott vízhozamok kiszolgálhatók.

A rendszerek vonalas létesítményein meder- és rézsűkaszálási munkálatokat végzünk annak érdekében, hogy a különböző egyéb vízigények biztosítása se ütközzön akadályba az felnövekvő vegetáció következtében kialakult helyzet miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik