Gazdaság

Még most vegyen tartós tejet!

tej (tej, )
tej (tej, )

Augusztustól 10 százalékkal nőhet a tej ára.

Kapcsolódó cikkek

Az növekvő európai kereslet miatt elkerülhetetlen a tej árának augusztusi emelkedése. 8-10 százalékos drágulás is jöhet, ami a nyers tej mellett éppen az egyébként olcsóbb tejterméket érinti, mint például a trappista sajt, tejföl és a tehéntúró, véli Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint  a nagyobb hozzáadtt értéket tartalmazó, vagyis drágább termékek ára kevésbé rugalmas, így kisebb mértékben növekszik a következő hetekben.

Korábban kezdődött

A tej árát a júliusban bevezetett e-útdíj és a magas vállalati energiaárak is felfelé lökik, a tej árának emelkedése azonban már egy éve elkezdődött.


Képünk illusztráció
Fotó: Kummer János

A tavaly augusztusi kilogrammonkénti 79 forintos felvásárlási ár decemberre meghaladta a 90 forintot, idén júniusra pedig elérte a 95 forintot. Az alapanyag-árak ilyen mértékű növekedését és a szállítási költségek emelkedését már nem képes a tejipar a saját forrásaiból finanszírozni, így azt továbbhárítják a fogyasztókra. Ha nem így tennének, kénytelenek lennének olyan mértékben exportálni termékeiket, hogy az már veszélyeztetné a hazai ellátást.

Tenni kéne

Ugyanakkor már az eddigi áremelkedés is megviselte a hazai fogyasztókat, így míg az európai igények nőnek, a magyarországi tejfogyasztás az elmúlt évben 2-3 százalékkal csökkent. A szakemberek ezt egyértelműen a vásárlóerő visszaesésével magyarázzák. Lukács László szerint ezért el kellene gondolkozni az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének lehetőségén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik