Gazdaság

Csempészett tejet iszunk?

tej (tej)
tej (tej)

Közös akciót hirdet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az élelmiszer-csempészet ellen.

A NAV szerint több százezer tonna jelöletlen, származási bizonyítvány nélküi élelmiszer érkezik Magyarországra. Ez egyrészt élelmiszer-biztonsági kérdéseket vet fel, másrészt hatalmas károkat okoz a titokban behozott termékek után meg nem fizetett áfával.

A legnagyobb mennyiségben cukor, repce és étolaj érkezik az országba, de jelentős az illegális áruforgalom a kukorica, a tej, a búza, illetve a burgonya, az élő állat, a zöldség, a sertéshús és a tojás estében is.

A NAV már most is ellenőrzi a kamionokat, leginkább az északi határnál. Ugyanakkor a szúrópróbaszerű razziáknál hatékonyabb lenne, ha a NAK információi alapján próbálnák kiszűrni a csempészeket. Ezért a NAV és a NAK közös munkacsoportot állít fel. A cél az áfacsalások megfékezése és a tisztességes piaci magatartás erősítése.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint a hazai agrárgazdaságnak elsősorban nem az importtal, hanem a feketeimporttal kell versenyeznie. Az elnök szerint ezért a kormánynak el kellene gondolkodnia az áfacsökkentésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik