Belföld

Forró őszt ígér Vona

Vona Gábor (Vona Gábor)
Vona Gábor (Vona Gábor)

A Jobbik elnöke utcára viszi a politikát.

Utcai tömegtüntetéseket szervez az őszi politikai szezonban a Jobbik; Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető a Magyar Hírlapnak adott, kedden megjelent interjújában elmondta, a devizahitelesek és a földtörvény miatt lesznek demonstrációk, de az új földszabályozás kapcsán népszavazást is kezdeményeznek.

Arra is kitért, hogy a júniusi pulpitusfoglalási akciójuk rendkívüli esemény volt, nem terveznek hasonlót ősszel, de ha a helyzet megkívánja, élnek ilyen eszközökkel.


Fotó: Neményi Márton

A jelöltállításról elmondta: következő elnökségi ülésükön lezárják a jelöltállítás folyamatát. A Jobbikban az alapszervezetek döntenek a jelöltjeikről, az elnökségnek róluk kell határozni. A százhat egyéni induló kétharmada már most megvan, a következő két hétben határoznak a többi indulóról.

Egy június végi ígérete szerint, ha a Jobbik kerül hatalomra, akkor Vona minden olyan képviselőnek, aki megszavazta a földtörvényt, elkobozná a teljes vagyonát.

A politikus azt is elmondta: az európai parlamenti választáson a mostani három helyett négy képviselővel számol.

Lenhardt már belekezdett

Van ex-jobbikos, aki nem tud várni őszig. Lenhardt Balázs, jelenleg független képviselő, nyilvános rendezvényen elkövetett csoportos garázdasággal gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség, miután két társa közreműködésével tavaly decemberben felgyújtott egy izraeli zászlót – írta keddi számában a Magyar Nemzet.

A napilapnak Nagy Andrea, a főügyészség szóvivője azt mondta: a nyomozóhatóság bizonyítottnak találta a törvénysértést, amelyet azért értékeltek garázdaságként, mert a zászlóégetés a médiában is nyilvánosságot kapott, és alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen. Mint mondta, a képviselő a kihallgatáson elismerte, hogy felgyújtotta a zászlót, de úgy vélte, nem lépte túl a véleménynyilvánítás szabadságának kereteit.

A lap emlékeztetett: Lenhardt Balázs mentelmi jogát június 17-én függesztette fel az Országgyűlés. A politikus több mint egy hónappal a zászlóégetés előtt lépett ki a Jobbikból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik