Gazdaság

Fizetni kell az ingyenes tankönyvért is?

tankonyv(960x640)(1).jpg (tankönyv, )
tankonyv(960x640)(1).jpg (tankönyv, )

Általános a jelenség, hogy az ingyenkönyvre jogosultak is kaptak az idén csekket – állítja az egyik szülői szervezet. A másik szervezetnél nem tapasztaltak ilyet. A tankönyvellátó szerint pedig elő sem fordulhatott a dolog úgy, ahogy állítják.

Pár napja az a hír kering a sajtóban a Magyarországi Szülők Országos Egyesületére (MSZOE) hivatkozva, hogy az ingyenes tankönyvre jogosultaknak is fizetniük kell a tankönyvek egy részéért, ami több ezer forintos nem várt költséget jelenthet a rászoruló szülőknek.

Az MSZOE egyébként alapvetően támogatja a központi tankönyvellátást, és jó rendszernek tartja, hogy a tanulók névre szóló tankönyvcsomagot kapnak az iskolában. De azt már nehezményezik, hogy – elmondásuk szerint – az ingyentankönyvre jogosultaknak is fizetniük kell. Az egyesület elnöke, Keszei Sándor szerint ráadásul általános jelenségről van szó.

Megszűnt a 12 ezer forintos átlag

Keszei elmondása szerint az iskolák hibáztak, mert nem jól értelmezték a vonatkozó jogszabályt. Eddig ugyanis az volt a rendszer, hogy átlagban 12 ezer forintnyi támogatás járt egy ingyentankönyves diák után az iskoláknak. S az átlagba bele kellett hogy férjen az ennél olcsóbb csomagok mellett az ennél drágább is. Vagyis elvileg nem lehetett pénzt kérni a drágább csomagért sem. Más kérdés, hogy számos helyen kifizettették a szülőkkel a különbözetet vagy egyes tankönyveket.

Az idén ez a nehezen kezelhető átlagösszeghatár is megszűnt: akinek ingyen jár a könyv, annak nem kellett (volna) csekket kapnia a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-től (KELLO). Az idei tanévtől ugyanis ez a cég látja el központilag a tankönyvellátás feladatát.

Hogyan kaphattak csekket az ingyentankönyvesek?

Csakhogy Keszei szerint számos iskolában úgy jártak el, hogy továbbra is számoltak a 12 ezer forintos határral. Ha abba belefért a csomag, akkor nem kapott az ingyenes könyvre jogosult  diák csekket. Ha viszont nem, akkor az MSZOE szerint a fölös összeget lejelentették a KELLO-nak az iskolák, mint térítésköteles részt. A könyvtárellátó pedig kipostázta a csekket.

Ez tulajdonképpen azt jelenti Keszei Sándor elmondása szerint, hogy az adott gyerek nevén két tankönyvcsomag van: egy ingyenes, meg egy fizetős. Utóbbit pedig nem is az iskolába fogja kézbesíteni a KELLO, hanem a gyerek lakcímére. S úgy tudja, ennek postaköltségét is külön ki kell fizetni az árban. (A központi kiküldés költségeit is tartalmazza az ár, de az a nagyobb tétel miatt jobban eloszlik.)

Ne fizessék be!

Az MSZOE ezért azt tanácsolja a szülőknek, ha ingyentankönyvre jogosultak, ne fizessék be a KELLO-s csekket. Kérdés, hogy ha így tesznek mi történik? Nem kapja meg a gyerek a tankönyvei egy részét? És vajon mi lesz azokkal, akik befizetik, pedig nem kellett volna fizetniük? Visszakapják az összeget?


Fotó: Kummer János

Amikor rákérdeztünk, mégis hány szülőt és gyermeket érinthet ez a kérdés, a MSZOE elnöke azt válaszolta: általános a probléma. Érdeklődtünk a Nagycsaládosok Országos Egyesületénél is, de hozzájuk nem érkezett hasonló panasz. Ezt kicsit furcsálltuk, különösen hogy az MSZOE hangsúlyozta, általános problémáról van szó.

Nem történhetett meg!

Megkerestük a KELLO-t is, ahonnan érdeklődésünkre azt válaszolták, az MSZOE által leírt jelenség ebben a formában nem történt, és nem is történhetett meg.

Ezt azzal indokolták, hogy a KELLO  rendelési felületén a diák számára csak egyféleképpen lehet rendelni. Tehát, ha a tankönyvfelelős egy diák számára rendelt könyvet, és jelezte, hogy az adott diák támogatásra jogosult, akkor ennek a diáknak nem tudott rendelni fizetősként is. Vagyis a rendszer nem tette lehetővé, hogy egy diák kétszer szerepeljen a rendszerben. (Egyszer így, másszor úgy).

Ha mégis kapott csekket az ingyenes tankönyvre jogosult

A KELLO azt kéri a szülőktől, hogy aki jogosult az ingyenes tankönyvre, de az iskolai rendelések alapján mégis kapott csekket, erről közvetlenül az iskolának szóljon, és a megfelelő igazolásokkal támassza alá a jogosultságot.

Az iskola ezt jelezni fogja a KELLO-nak – és javítja a tételt rendelési rendszerében. Ebben az esetben ne fizessék be a csekket a szülők, mert minden probléma nélkül át tudják majd venni a könyveket az iskolától – nyugtattak meg.

Egyébként a jogosultságot a korábbi években is a szülőnek kellett igazolni az iskola felé, ilyen szempontból tehát nem történt változás.

Visszatérítik, ha a szülő igazolja a jogosultságot

Amennyiben a szülő igazolja a jogosultságot és az iskola ezt javítja a rendszerben, viszont a szülő időközben már befizette a könyvek árát, a KELLO vissza fogja fizetni a szülőnek a befizetett összeget. Erre rögtön az után kerülhet sor, hogy az igazolás megtörtént, és az iskolai javította a rendelést.

A KELLO szerint fontos hangsúlyozni, hogy tömeges jelenségről nem lehet szó, mert körülbelül mintegy 550 ezer darab díjbekérőt postáztak, ami a korábbi évek statisztikái alapján helytálló szám. Tehát ennyi diáknak kell majd fizetnie a tankönyvekért az összesen több mint 1,2 millió diákból, a többiek – az első évfolyamosok és rászorulók (a tartósan betegek, a fogyatékkal élők, a legalább háromgyerekes családban élők, a nagykorú, saját jogán iskoláztatási támogatásra jogosultak és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők) pedig ingyen jutnak hozzá.

Iskolakezdési utalvánnyal is lehet fizetni

Aki iskolakezdési utalvánnyal szeretné kifizetni a gyerek tankönyveit, annak jó hír, hogy erre mégis lesz lehetőség. De a KELLO-s csekkeket csak a nagyobb városok postái fogadják el, az OTP cafeteria kártyáival pedig csak a kijelölt pontokon lehet majd fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik