Gazdaság

Cafeteria: a munkavállalók 30 százaléka nem kapott

Cafeteria (Cafeteria, utalvány)
Cafeteria (Cafeteria, utalvány)

Az év első felében a magyar munkavállalók 30 százaléka nem kapott semmilyen fizetésen kívüli juttatást. Tavaly júliusban még a dolgozók 33 százaléka maradt cafeteria nélkül.

A segédmunkások vannak a legrosszabb helyzetben: 52 százalékuk nem kap a fizetésén felül semmilyen juttatást, míg ez az arány a felső vezetőknél 13 százalék – derül ki a Workania állásportál legfrissebb felmérésből.

Mindkét szinten enyhe javulást mértek azonban az elmúlt évhez képest. 2012-ben ugyanis a segédmunkásoknál még 55, a felső vezetőknél pedig 16 százalék volt ez azok aránya, akik nem kaptak cafeteriát.

A középvezetők körében a juttatás nélküliek aránya a tavalyi 24 százalékról idén 22 százalékra csökkent. Szintén egyáltalán nem kapott béren felüli juttatást a szakmunkások és a szolgáltatási szférában dolgozók 43 százaléka, a műszaki területen dolgozó szakképzettek negyede, illetve az adminisztratív alkalmazottak 40 százaléka. Utóbbi csoportnál 4 százalékponttal romlott az arány tavalyhoz képest.

A legnépszerűbb juttatások

Az összes dolgozót figyelembe véve idén is a legnépszerűbb juttatás az Erzsébet-utalvány, hiszen minden harmadik dolgozó ezt kapja a munkaadójától. A második legnépszerűbb juttatási forma a Széchenyi pihenőkártya (SZÉP): ebben a munkavállalók negyede részesül. A harmadik leggyakoribb céges juttatás a mobiltelefon, a felmérésben részt vevők 17 százaléka ezt jelölte meg.

Fotó: MTI / Faludi Imre

A magyarországi munkavállalók több mint tíz százaléka kap még egészségpénztári támogatást (14 százalék), utazási bérletet (12 százalék), rugalmas munkaidőt (11 százalék), valamint melegétkezési utalványt (10 százalék) munkaadójától. Az ingyenes italellátás viszont a tavalyi 11 százalékról idén 7 százalékra csökkent. A legritkább cafeteria elem például a sport- és kulturális juttatás (2 százalék) vagy a lakástámogatás (1,2 százalék).

Kik, miből, mennyit?

A segédmunkásként dolgozók több mint negyede kap Erzsébet-utalványt. Az adminisztratív alkalmazottaknál és a szakmunkásoknál már 28, közép- és felsővezetőknél 33, a műszaki területen dolgozó szakképzett alkalmazottaknál pedig 37 százalék ez az arány.

SZÉP-kártyában a segédmunkások csupán 7 százaléka részesül, ezenkívül még a egészségpénztári támogatás (9 százalék), a hideg- és melegétkeztetés, valamint az utazási bérlet jelentős a maga 7 százalékos gyakoriságával.
Az adminisztratív dolgozók körében a legnépszerűbb juttatások nagyobb arányban fordulnak elő: SZÉP-kártyát 14 százalékuk kap, egészségpénztári támogatást 10, helyi utazási bérletet pedig 9 százalékuk.

Egyéb pluszjuttatások

A műszaki és technikai szakemberek 16 százaléka rugalmas munkaidőben dolgozik, 20 százalékuk mobiltelefont kap magáncélokra, 10 százalékuk céges notebookot is használ, de népszerű az utazási bérlet, valamint az egészségpénztár is.
A felső vezetők 38 százalékánál pedig megjelenik a céges személygépkocsi is. A notebookot 41 százalék, a mobiltelefont pedig 58 százalék jelölte meg pluszjuttatásként, de a rugalmas munkaidő is gyakori (30 százalék).

Ha kíváncsi rá, hogy a cégek és a dolgozók melyik cafeteria juttatásra adnának több támogatást, akkor kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik