Gazdaság

Óriási átvágás a nyereményklíma

Bűnözők élnek vissza a hőségben kitikkadt magyar internetezők figyelmetlenségével.

Reklámlevelükben azt ígérik, légkondicionáló berendezéseket fognak kisorsolni, de valójában fizetős SMS-szolgáltatásra iratkoztatják fel őket.

A reklámlevél eredeti szövege:

„Kedves Felhasználó!

A nagy forróságra való tekintettel 10 db SAMSUNG KLÍMÁT sorsolunk 100 felhasználó között. Ön az egyik esélyes aki elviheti a berendezést beszereléssel együtt.

Az aktiváláshoz kattintson az alábbi linkre!

hxxp://upmp.ru/plugins/editors/sm

Üdvözlettel

Horváth Ede

Klíma szakszolgálat”

(A linket direkt úgy adtuk meg, hogy ne lehessen megnyitni. Az átvágós rekllámlink ehhez nagyon hasonlít.)

A vírusirtó szoftvereket gyártó G Data hazai képviselete hívta fel a figyelmet az e-mail reklám terjedésére. A linkre kattinva egyébként egy tetszetős klímát látnak az internetezők, majd néhány kérdésre kell válaszolnia annak, aki szeretné megnyerni az egyik berendezést. Teljesen mindegy azonban, hogy a kérdésekre milyen választ adnak, a weboldal megdicséri őket.

Ezután következik az átvágás

A nyereményjátékban való részvételhez el kell küldeni az OK kulcsszót a megadott telefonszámra. Az apró betűs – a legritkább esetben elolvasott – részben azonban ott  áll, hogy minden SMS bruttó 1905 forintba fog kerülni.


A vírusirtó cég szakértője szerint mindez lehetne akár szabályos nyereményjáték is. Több jel bizonyítja azonban, hogy átvágásról van szó.

Az első ilyen a nyereményjáték gazdasági irracionalitása. Ha 100 beküldő között sorsol a cég 10 klímát, akkor 10 SMS bevételéből (vagyis mindössze 19 ezer forintból) kellene egy klímát küldeniük. A levélszemét küldői ezenkívül kizárólag ingyenes e-mail szolgáltatókat használnak a reklám terjesztésére. A játékot szervező Virtualink Advisor Ltd. pedig nem ismert vállalkozás az interneten. Az akció futtatására orosz domaineket használnak, a nyereményjátékok leírásában, a szövegekben pedig több helyesírási hibát vétenek.

Emellett a telefonszám, melyre az SMS-t el kell küldeni, már ismert arról, hogy hasonló bűnözői tevékenységre használták fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik