Gazdaság

NAV-os turisták razziáztak a fővárosban

túristák (túrista, )
túristák (túrista, )

A legtöbb szabálytalanságot a foghíjtelkeken lévő parkolókban tapasztalták. Mivel még mindig sokan nem adnak számlát és nem jelentik be az embereiket, további razziák várhatóak.

Csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei az idegenforgalmi szempontból kiemelt fővárosi helyszíneket, a foghíjtelkeken kialakított parkolókat, a nyári szezonhoz köthető turistaszolgáltatásokat vizsgálták. A folyamatos ellenőrzések dacára még mindig magas a mulasztások aránya.

A revizorok a számlaadási fegyelem betartása mellett azt vizsgálták, hogy a vállalkozások bejelentették-e alkalmazottaikat, illetve a kereskedők a forgalmazott termékek eredetéről számot tudtak-e adni.

A NAV munkatársai csaknem 200 ellenőrzést végeztek. A nyugta- és számlaadási kötelezettséget az érintettek 37 százaléka mulasztotta el. A vizsgált helyek 43 százalékánál pedig késedelmesen vagy egyáltalán nem jelentették be az alkalmazottakat. A forgalmazott áruk eredetét érintő vizsgálatok még nem zárultak le.

A legtöbb szabálytalanságot a foghíjtelkeken parkolási szolgáltatást nyújtóknál észlelték a revizorok. A vizsgált esetek felében nem kaptak számlát, és az alkalmazottak sem voltak bejelentve, három helyszínen pedig telephely-engedély nélkül kínálták a szolgáltatást. A szuvenírárusok is csaknem minden második esetben mulasztottak, sőt két kontárt is találtak a revizorok.

Többször adathiányos vagy hibás adatokat tartalmazó nyugtát adtak át számukra, illetve hat esetben nem egyezett a pénztárgépben regisztrált napi bevétel és a pénztárgépben ténylegesen található készpénz mennyisége.

A NAV szerint összességében még mindig magas a mulasztások aránya, ezért érdemes felkészülni a további ellenőrzésekre. A szigorú és egyre gyakoribb ellenőrzések célja a költségvetési bevételek növelése mellett a megelőzés. Minél nagyobb valószínűséggel számíthatnak az érintettek a NAV ellenőrzésére, annál kevésbé vállalják az adóelkerülés kockázatát. Ennek hatására csökkennek az adózatlan jövedelmek, és nő a jogkövető vállalkozások száma és a gazdaság versenyképessége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik