Gazdaság

Családi adókedvezmény: csak nehogy a nyugdíjunk bánja!

Családi adókedvezmény (Családi adókedvezmény)
Családi adókedvezmény (Családi adókedvezmény)

A kormány döntött, kiterjeszti az adókedvezményt: az szja-n kívül a nyugdíjjárulékból és az egészségügyi járulékból is igénybe lehet majd venni. Ez viszont gondot okozhat a szakértő szerint a nyugdíj- és táppénzszámításnál. De ezt a problémát valószínűleg orvosolják majd.

A családi adókedvezményt eddig csak a 16 százalékos szja-ból lehetett igénybe venni, ami miatt sokan, főleg az alacsonyabb keresetű nagycsaládosok nem tudták kihasználni a teljes támogatást. Nem volt ugyanis annyi jövedelmük (három gyermeknél például legalább 618 ezer forint), hogy a teljes kedvezményt érvényesíthessék az szja-jukban.

Jövőre úgy tűnik, ebben változás lesz

A kormánydöntés értelmében ugyanis lehetőség nyílhat rá, hogy a 10 százalékos nyugdíjjárulék és a 7 százalékos egészségügyi járulék fizetési kötelezettségüket is csökkentsék vagy lenullázzák a gyermeket nevelők. Legalábbis a kormány ilyen értelmű döntést hozott szerdán, s Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ennek figyelembevételével fogja beterjeszteni a 2014-es adótörvényeket.

Számításaink szerint a családi adókedvezmény kiterjesztése jelentős támogatást jelenthet majd a gyermeket nevelőknek, jövedelemtől és gyermekszámtól függően jócskán megemelheti a havi nettó jövedelmüket. A növekedés havi pár ezer forinttól, több tízezer forintig terjedhet.

Csak nehogy a nyugdíjunk bánja

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugdíj és a táppénz megállapításánál gondok lehetnek. Ugyanis a járadékok megállapításánál most már szerepet játszik, hogy ki milyen mértékben volt biztosított. Tehát, ha a járulékalap csökken, akkor az azt jelentheti, hogy a járadék (nyugdíj, illetve táppénz) is csökken.

Feltételezi azonban, hogy ez semmiképpen nem lehet cél. Ezért arra számít, hogy ha valakinek a családi adókedvezmény kiterjesztése miatt csökken a járulékalapja, akkor a különbséget az állam majd „kipótolja”, hogy a járadékok összege ne csökkenjen. Különben csak időleges kedvezményről lehetne beszélni – jegyezte meg.

Fotó: Kummer János

Ha a büdzsébe belefér, helyes!

A döntést egyébként üdvözli Vámosi-Nagy, aki szerint helyes, hogy a gyermekvállalást, illetve a gyermeknevelést az adókedvezmény kiterjesztésével is támogatja a kormány. Ha a büdzsében van rá pénz, akkor szerinte jó dolog lehet, hogy a kiskeresetű nagycsaládosok is nagyobb arányban érvényesíthetik majd az adókedvezményt.

Olyan szempontból is támogatja a családi adókedvezmény intézményét és annak kiterjesztését, hogy azt csak a legális jövedelmekből lehet igénybe venni. És minél többet keres valaki, annál több kedvezményt tud igénybe venni (a lehetséges maximumig). Ruszin Zsolt adószakértő is hasonló véleményt fogalmazott meg lapunknak.

Kell-e szociális elem az adózásba?

Vámosi-Nagy és Ruszin szerint van helye szociális elemnek az adózásban. Vámosi-Nagy azt is hozzátette, bár kissé bonyolítja a közteherviselés rendszerét a családi adókedvezmény, de a cél van olyan fontos, hogy ellensúlyozza ezt a negatívumot.

Zara László adószakértőt most nem sikerült elérnünk, de korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a családi kedvezménynek szerinte nem az adórendszerben lenne a helye. Azt is hozzátette akkor, hogy eddig senki nem bizonyította még egyértelműen, tudományosan (legalább egy évtizedre nézve), hogy a gyermekekre járó adókedvezmény gyermekvállalásra ösztönözne. Még Franciaországban sem tudták ezt bizonyítani, ahol hagyományai vannak a gyermekekre járó adókedvezménynek – jegyezte meg. Megnéztük, mi a „mérleg” a bevezetés óta.

Eddig nem serkentette a gyermekvállalást

A családi adókedvezmény 2011 óta él Magyarországon. A bevezetés után nem sokkal azt írta a kormány a honlapján, hogy hiányzik egymillió gyermek. S hogy az új, átfogó, arányos, családi alapú adórendszer bevezetése alapozza meg majd a demográfiai fordulatot is. Úgy tűnik, ennek jelei még nem mutatkoznak.

A KSH adatai szerint ugyanis 2010-ben még 90 335 gyermek született, 2011-ben azonban már csak 88 049, 2012-ben pedig 90 269. Az idei évben, januártól májusig kétezerrel kevesebb gyermek született, mint tavaly ilyenkor. Vagyis eddig nem látszik, hogy az adókedvezmény bevezetése növelte volna a gyermekvállalási kedvet.

Viszont akik igénybe tudták venni a jövedelmük alapján a kedvezményt, azoknak nőtt a gyermekekre is fordítható jövedelmük. S ez az összeg a jövőben tovább nőhet.

Minden gyermekes család igénybe veheti majd az adókedvezményt?

A kormány döntésével a jövőben minden gyermekes család teljes egészében igénybe veheti majd a családi adókedvezményt – mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Ami azért nem egészen így van. Hiszen akinek nincs (legális) jövedelme, jövőre sem rúghat labdába az adókedvezménynél. S továbbra is maradhatnak olyan családok, amelyeknél nincs annyi jövedelem, hogy az szja-ból, a nyugdíjjárulékból és az egészségügyi járulékból együtt érvényesíteni tudnák a teljes kedvezményt.

Mint számításaink is mutatták, ez nem fog menni az egykeresős családokban, de például a kétkeresős, minimálbéres, háromgyerekes család sem lesz képes a teljes kedvezményt érvényesíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik