Gazdaság
család (család)

Tízezrekkel nőhet a gyerekesek jövedelme

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2013. 07. 24. 16:13

Korábban a témában:

A kormány a népesedést serkentő programján belül az egyik elem a családi adókedvezmény kiterjesztése lesz. Jelenleg egy és két gyermek után az adóalap maximum 62 500 forinttal csökkenthető gyermekenként, ami legfeljebb havi tízezer forintos szja-kedvezményt jelenthet. Vagyis ennyivel nőhet az egy és két gyermeket nevelők havi nettó bére.

Három gyerektől felfelé viszont jóval nagyobb a kedvezmény. A havi adóalapot gyermekenként 206.500 forinttal lehet csökkenteni, ami havonta és gyermekenként 33 ezer forintnyi szja-megtakarítást, vagyis nettóbér-növekedést jelenthet a legalább három gyermeket nevelőknek.

A gond eddig az volt, hogy a többgyermekes kiskeresetűeknek nincs annyi jövedelmük, hogy teljes mértékben kihasználják az adókedvezményt. Ebben lesz most változás az adókedvezmény tervezett jövő évi kiterjesztésével.

Két járulékra is igénybe lehet majd venni a családi adókedvezményt

A KDNP azt javasolta, hogy a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe lehessen venni a családi adókedvezményt. A kormányfő családpolitikai tanácsadója, Révész Máriusz pedig a 7 százalékos egészségügyi járulékot vonta volna be a családi adókedvezmény alá.

Végül a kormány úgy döntött, mindkét járulékból igénybe lehet majd venni a családi kedvezménynek azt a részét, amit az szja-ban nem tudtak érvényesíteni a gyermeket nevelők. Feltéve, hogy a szülőknek van keresetük.

Érveik szerint azoknak az alacsonyabb keresetű családoknak lesz kedvező a kiterjesztés, akik ma nem tudják a teljes kedvezményt igénybe venni. Megnéztük, mit is jelentene ez a gyakorlatban, egy- és kétkeresős családoknál, egy és négy gyermek között, minimálbérnél, átlagbérnél, és annál kicsivel magasabb szinten.

Táblázat (táblázat)Nagyobb méretért kattintson a táblázatra

Számításaink szerint a családi adókedvezmény kiterjesztése mérsékelten lett volna képes segíteni, amennyiben csak az egyik vagy csak a másik javaslatot támogatta volna a kormány. Azonban azzal, hogy mindkét járulékot bevonnák a kedvezményezetti körbe, több mint duplájára, 16 százalékról 33 százalékra nő az a közteherhányad, amit le lehet nullázni a gyerekeseknél.

Kiknek jelenthet több bért?

Az egy gyermeket nevelők jövedelmében nem jelent majd változást a kormánydöntés, mert ők már eddig is (még minimálbér mellett is) ki tudták használni a havi tízezer forintos adókedvezményt. S az állás és kereset nélkül lévő szülőkön sem segít a döntés, mert ők kereset híján nem tudják igénybe venni a kedvezményt, s ez a jövőben sem változik. A többgyermekeseknél azonban gyermekszámtól és jövedelemtől függ, dagad-e a pénztárca, s ha igen, mennyivel.

Egykeresős családoknál

Amennyiben bejön az új rendszer, már a minimálbéres egykeresős kétgyermekesek is ki tudják használni majd a teljes adókedvezményt. Az ő nettójuk 6860 forinttal nőhet.

A kétgyermekes egykeresős átlagbéresek eddig is megkaphatták a teljes családi adókedvezményt, a három- és négygyermekesek viszont ezután sem fogják ezt elérni. Viszont a legalább három gyereket nevelő, átlagbért kereső szülő nettója több mint 38 ezer forinttal nőhet.

Háromszázötvenezer forintos keresetnél pedig már az egykeresős háromgyerekes is kihasználhatja majd a teljes kedvezményt, nettója pedig 43 ezer forinttal nőhet.

Kétkeresős családoknál

A kétkeresős egy és kétgyerekes minimálbéreseknél sem okoz változást a kiterjesztés, ők nem fognak több pénzt kézhez kapni. A három és négygyerekesek pedig szintén nem érik el a maximális közteher-kedvezményt, viszont több mint 33 ezer forinttal több lehet a borítékjukban.

Átlagbér esetén pedig már a három és négygyerekes család is ki fogja tudni használni az egész állami támogatást. Az ő havi jövedelmük három gyermek esetén mintegy 26 ezer forinttal, négy gyermek esetén pedig több mint 59 ezer forinttal növekedhet.

Háromszázötven-ezer forintos bruttó mellett pedig a négygyermekes szülőknek is elérhetővé válik a teljes adókedvezmény, ami náluk havi 20 ezer forintos bevételnövekedést okozhat.

2014-től várható

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kormánydöntés figyelembe vételével terjeszti majd be a 2014-es adótörvényeket. Előzetes becslések szerint 20-30 milliárd forintba kerülhet a családi adókedvezmény kiterjesztése.

A kormány a család- és népesedéspolitikai akcióterv következő lépését, a “rugalmas” gyed kérdését szeptember közepén fogja tárgyalni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.