Gazdaság

Tovább csökken a kamat, de védeni kell a forintot

mnb (mnb)
mnb (mnb)

A Magyar Nemzeti Bank tovább vágja az alapkamatot. Holnaptól már csak 4 százalék.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a várakozásoknak megfelelően ismét csökkentette az alapkamatot, így az holnaptól már csak 4 százalék. Az alacsony kamattól azt remélik, hogy az így olcsóbá váló banki hitelek segítségével több lesz a beruházás, felpörög a gazdaság.

A döntés után Matolcsy György jegybankelnök sajtótájékoztatón vázolta fel a további kamatpolitikát. Ezután esni kezdett a forint.

Óvatosabb duhaj

Matolcsy szavai szerint folytatódik a kamatcsökkentési sorozat, viszont kisebb ütemben. A jövőben az eddigi 0,25 százalékos csökkenéssel ellentétben 0,1 százalékos lépésekben csökkenne a kamat. A végső cél 3-3,5 százalék lehet. A lassításból az elemzők arra következtetnek, hogy az MNB is érzi, kockázatos pályán mozog, hiszen a csökkenő kamat miatt egyre nő a veszélye a túlzott forintgyengülésnek, ezáltal pedig az állampapír-piaci hozamemelkedésnek.


Fotó: Kummer János

Emiatt állhatott ki tehát ma Matolcsy a kamatdöntés után, ami azért volt meglepő, mert jegybankelnöksége egyik első lépése volt, hogy megszüntette a kamatdöntések utáni sajtótájékoztatókat. Most azonban a piac tisztánlátását igyekezett elősegíteni, feltehetően ezzel próbálva enyhíteni a forintra nehezedő nyomást.

Új szokások

Matolcsy ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a kamatdöntéseknél ezentúl nem csak a középtávú inflációs célt veszik figyelembe, hanem a reálgazdasági mutatókat is, valamint jobban előtérbe kerülnek a pénzügyi stabilitás szempontjai. Ezzel gyakorlatilag azt az eddig is bevallott célját ülteti át a gyakorlatba, miszerint a kormány politikájával teljes összhangban, mintegy a gazdaság motorjaként működtetné az MNB-t.

Ez a gyakorlat azonban ellentétes lehet a nemzeti bank alapszabályával, amely kimondja, hogy a kamatdöntéseket elsősorban a várható inflációt figyelembe véve kell meghozni. Ennek áthágása veszélyes mértékű kiszámíthatatlanságot eredményezhet, hiszen gyakorlatilag azt jelenti, hogy ezentúl bármilyen gazdasági részmutatóra hivatkozva lehet a kamattal játszani. Nem csoda hát, hogy Matolcsy szavai után esett a forint.

Mindig a bizonytalanság

A kiszámíthatóságra egyébként igény is lenne. A piacok most a devizahitelesek megsegítésének részleteit várják. Erről többet a holnapi kormányülés után tudhatunk meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik