Gazdaság

A jegybank 100 millió eurónyi devizacsere-ügyletet kötött

mnb (mnb)
mnb (mnb)

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 millió euró értékben kötött a növekedési hitelprogramhoz kapcsolódó devizacsere-ügyletet.

A jegybank honlapján közzétett táblázat szerint a programhoz kapcsolódó hatodik heti tenderen 100 millió euróért kötött 30 hónap lejáratú, úgynevezett CIRS-ügyletet (devizakamatcsere-ügylet). A kereskedelmi bankok korábban egyszer, június 10-én 8 millió eurónyi 30 hónapos csereszerződést vittek el.

A mostani aukción az átlagos elfogadott spread, azaz a BUBOR-hoz viszonyított átlagos kamatkülönbözet -39 bázispont volt, míg június elején -85 bázispont. A kialakult átlagos spread mindkét tendernél a benyújtható maximális spread volt. A jegybank május 24-én jelentette be, hogy a növekedési hitelprogram harmadik pillérének keretében heti rendszerességgel tart eurólikviditást nyújtó devizacsere- (FX-swap és CIRS) tendereket, összesen 8 különböző futamidőre.

A program harmadik pillére értelmében a kereskedelmi bankok a jegybankkal kötendő megállapodás alapján mintegy 20 százalékkal, 3600 milliárd forintra csökkentik a jegybanknál tartott kéthetes jegybanki kötvényállományukat, miközben az MNB a devizatartalék terhére hasonló értékben biztosítana számukra devizaforrást rövid lejáratú külső adósságuk törlesztésére.

A heti tendereken eddig rendre 200 millió eurónyi öthetes, 400-400 millió eurónyi három- és hathónapos FX-swap ügyletet, míg rendre 300 millió eurónyi 18, 21, 24, 27 és 30 hónapos CIRS-t ajánlott. A CIRS ügyletek esetében a két szerződő fél arra vállal kötelezettséget, hogy a két érintett deviza esetében keletkező kamatot cseréli el a futamidő végéig. A csere árát az ügylet megkötésekor megállapított spread jelképezi.

Az MNB terméktájékoztatója szerint a növekedési hitelprogram keretében megkötött CIRS-ügyletek esetében az MNB és az ügyfél 3 havonta a 3 hónapos EURIBOR-t és a 3 hónapos BUBOR spreaddel korrigált értékét cseréli el, tőkecserére csak a kezdeti elszámoláskor és lejáratkor kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik