Gazdaság

Minden közszolga beperelhetné az államot

A bérek kifizetése nem okozhat a munkavállalónak pluszköltséget, vagy ha mégis, azt kompenzálnia kell(ene) a munkáltatónak. A közszférában kötelező az utalás, és nincs kompenzáció. Egy pedagógus perelt emiatt és a javára ítélt a bíróság után a Kúria is.

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) Munkavállalói Oldala hosszú évek óta vitatja azt a gyakorlatot, ahogyan a közszféra munkavállalóinak járó keresetet fizetik. Számukra kötelező a banki átutalás, de a bérfelvétel banki költségét többnyire a dolgozóknak kell viselniük.

Az érintett munkavállalók többségének ugyanis semmilyen ezzel kapcsolatos kényszerköltséget nem kompenzált érdemi módon a munkáltatója. A Munka törvénykönyve pedig úgy rendelkezik (a korábbi és az új is), hogy ilyen esetben a munkáltatónak kompenzálnia kellene.

Ezt elégelte meg egy pécsi pedagógus, és perre ment. A Kúria 2013. július 16-án nyilvánosságra hozott ítéletében jogerőssé vált az az ítélet, amely szerint három évre visszamenőleg költségtérítést kell kapnia.

Az ítélet alapján a közszféra valamennyi munkavállalója perelheti az államot. A szakszervezetek szerint ez jogos és indokolt lépés lenne, de egyben költséges és hosszadalmas is.

Ezért a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma azt kezdeményezi, hogy az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács következő ülésén a Kormány terjesszen elő megoldástervezetet arra, hogy kompenzálná érdemben a több mint hatszázezer közszolgát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik