Gazdaság

Rekordszámú cégmegszűnés Magyarországon

lakat (lakat, teleki téri piac)
lakat (lakat, teleki téri piac)

Soha annyi cég nem szűnt még meg Magyarországon, mint 2013 első felében. A cégalapítási kedv sincs a toppon.

Az év első hat hónapjában több mint 16 ezer céget töröltek a nyilvántartásból, ami az előző év azonos időszakánál  mintegy 32 százalékkal rosszabb eredmény. Ez még az eddigi rekordon, 2010 második félévén is túltesz.

„Ez a szabályozott tisztulási folyamat hosszabb távon mindenképp előnyösen érintheti a magyar gazdaságot” – véli Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

Kevesebb eljárás

Ugyanakkor az Opten adatai arra is rámutatnak, hogy a cégmegszüntetésre irányuló cégbírósági eljárások száma csökken. Mig 2012 első felében több mint 32 ezer felszámolási, végelszámolási, vagy kényszertörlési eljárás indult, az idei első félévben már csak alig több mint 17 ezer.

Ez azonban nem feltétlenül jelenti a törlési adatok hosszú távú javulását. „Úgy gondoljuk, a cégadatok februári frissítése miatt leterhelt cégbíróságok ennél lényegesen több kényszertörlést indítanak majd a második félévben” – árnyalja a képet Tóth Tamás.

Cégalapítás? Kösz, most nem

„Az alacsony mértékű GDP-növekedés mellett nincs okunk azt feltételezni, hogy a cégalapítási kedv a következő félévekben látványos javulást mutat majd” – teszi hozzá Tóth.

Ugyan a cégalapítások száma idén 16 ezer fölé kúszott, ami egyértelmű javulás az előző félév 15 eres értéke után, ez még mindig jócskán elmarad a válság előtti időktől: akkoriban félévente 23-25 ezer új céget alapítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik