Gazdaság

Ötszáz forintos benzinártól nem kell félnetek…

benzinár (benzinár, )
benzinár (benzinár, )

Az arab tavasz idején drága lett a benzin. Vajon most is ez lesz? Megkérdeztük a GKI energiaszakértőjét.

Egyiptomban két napja a hadsereg megbuktatta az elnököt, az alkotmányt felfüggesztették, és ideiglenes elnököt neveztek ki. A jövőben új választások lesznek. De hogy közben milyen fordulatot vesznek majd az események, azt nehéz lenne megjósolni. Erre azért érdemes figyelni, mert annak, ami Egyiptomban történik, hatása lehet a mi életünkre is.

Például az üzemanyagárakra. A 2011-ben kezdődött arab tavasz miatt például jócskán, 50 forinttal drágult a hazai üzemanyag ára, furcsa mód. Egyiptom ugyanis nem igazán jelentős olajkitermelő ország. Ám a közel-keleti olaj egy része a Szuezi-csatornán keresztül érkezik Európába, így mégis hatással lehet az olaj árára az, ha zavargások vannak – hívta fel a figyelmet elemzésében a Portfolio.hu.

S az is kockázatos lehet, ha a zavargások más, nagyobb olajkitermelő arab országokra is átterjednek. Hiszen az európai import 40 százaléka származik ebből a térségből.


Fotó: Kummer János

A lap szerint, ha a zavargások a 2011-eshez hasonló fordulatot vesznek, és a kőolaj ára ismét 40 százalékkal drágul, akkor akár 500 forint is lehet Magyarországon az üzemanyag ára. Jelenleg a gázolaj ára 414-415 forint, a benziné 409-410 forint.

A GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója megkeresésünkre azt mondta, lehetséges ilyen forgatókönyv is. Barta Judit azonban ezt nem tartja valószínűnek, ahogy azt sem, hogy az egyiptomi helyzet miatt 500 forintos hazai üzemanyagárak legyenek.

A szakértő szerint bizonyára lesz áremelő hatása az egyiptomi zavargásoknak, és emelkedhet emiatt a nyersolaj ára, de nem hiszi, hogy akkora emelkedés lenne, mint az arab tavasz idején volt. Kisebb ingadozások mindig vannak az olaj árában, így az idén is volt például 110-120 forintnyi változás, az üzemanyagok ára azonban ettől nem száll el jelentősen.

Barta Judit arra számít, hogy Egyiptomban a választások kiírásával lassan talán megnyugszik a helyzet. S valószínű, hogy az erős hadsereg az esetleges terroristatámadások ellenére is biztosítani tudja majd, hogy a Szuezi-csatornán biztonságos legyen a szállítás.

Rendkívüli állapotot hirdetett ki az egyiptomi hadsereg a szuezi és a dél-sínai tartományban, miután péntek hajnalban iszlamista fegyveresek a Sínai-félszigeten megtámadtak egy repülőteret és három katonai ellenőrzőpontot – jelentette az al-Ahram című egyiptomi napilap a hadsereg egyik parancsnokát idézve.

Oszama Aszakar nyilatkozatából kiderült, hogy az egy katona életét követelő el-arísi incidens nyomán a „készültségi állapotot” a legmagasabb szintre emelték két tartományban. A rendkívüli állapot nem érinti a Szuezi-csatorna működését, a hajóforgalom a megszokott rendben halad.

A hír megjelenésére ismét emelkedett az olaj ára, a Brent hordója – ha pillanatokra is – jóval 106 dollár fölé ugrott, hasonló szinteken legutóbb április elején járt a jegyzés. A piacok a Portfolio.hu szerint elkezdték árazni egy esetleges ellátási zavar lehetőségét. A WTI jegyzése 102,2 dollárig ugrott, ami tavaly szeptember közepi árszintet jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik