Gazdaság

Már a zacikat is zálogba csaphatják

zálogház (zálogház, )
zálogház (zálogház, )

Egyre több zálogház kerül nehéz helyzetbe az aranyár zuhanása miatt. Már a zaciknak hitelező bankok is aggódnak a pénzükért.

Felkészületlenül érte az aranyár zuhanása a magyarországi zálogpiac szereplőit, így az őket finanszírozó pénzintézetek is nehéz helyzetbe kerültek. A Napi Gazdaság információi szerint a legnagyobb fiókok üzemeltetői akár 10-20 milliárd forinttal is tartozhatnak a hitelintézeteknek. A napilap úgy tudja, az egyik nagy bank ki is vonulna az üzletágból.

A bankok azért is rághattak be a zálogházakra, mert úgy érezték: a rossz helyzetbe került cégek túl nagy kockázatokat vállaltak be – méghozzá az ő bőrükre. De persze a zálogcégek helyzete sem könnyű, hisz ők a korábban – magasabb aranyáron – átvett termékektől csak nagyon kis haszonnal vagy veszteségesen tudnak szabadulni az árak esése miatt.

A PSZÁF nem tud róla

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egyelőre nem tapasztalta, hogy a zálogpiaci szereplők – legyen szó tulajdonosokról, nagybankok által refinanszírozott pénzügyi vállalkozásról, vagy akár pénzügyi intézmények függő ügynökeiről – számottevő arányban kérelmeznék tevékenységi engedélyeik visszavonását, és az aktivitás csökkenését sem érzékelte.

A felügyelet szerint jó ideje ez a terület a legnyereségesebb a pénzügyi szektorban. A zálogházak 2011-es adózás előtti eredménye összességében nagyjából 6 milliárd forint volt, de ebből még a banki kölcsönöket is vissza kell fizetniük a cégeknek.

Kínától függ ez is

Tény, az arany árfolyama évtizedek óta a leggyengébb második időszakot  tudhatja a háta mögött. Ugyanakkor az iparág szereplőinek némi reményre adhat okot, hogy a kínai gazdaságról szóló baljós hírek ismét a viharos idők kedvenc befektetésének számító arany felé fordíthatják a befektetők figyelmét. A második félévet mindenesetre mérsékelt drágulással indította a nemesfém.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik