Gazdaság

Íme, Európa legjobb módú országai – nem vagyunk köztük

svédország (svédország)
svédország (svédország)

Az EU leggazdagabb államában hatszor annyi pénzük van az embereknek, mint a legszegényebben.

Ha sok pénzt szeretne, menjen Luxemburgba. Ugyanis ebben a miniállamban a legmagasabb az életszínvonal az EU-n belül – derül ki az Eurostat adataiból – az átlagos egy főre eső GDP több mint kétszeresét hozták.

A következő brancsba Ausztria, Írország, Hollandia és Svédország került, ahol az életszínvonal körülbelül 30 százalékkal magasabb az uniós átlagnál. Utánuk következik Nyugat-Európa többi állama, szintén mind az uniós átlag feletti egy főre eső GDP-mutatóval.

Olaszországnak és Spanyolországnak az egy lakosra eső termelése környékén található az uniós átlag. Málta, Szlovénia, Szlovákia, Csehország és Görögország illetve Portugália lakossága 15-25 százalékkal alacsonyabb életszínvonalon él az átlagnál, míg Magyarország, Lettország, Litvánia, Észtország és Lengyelország már a spanyolok és olaszok egy főre eső GDP-jének csak a 60-70 százalékát tudja produkálni. A sereghajtók Románia és Bulgária.

A vásárlóerőt is figyelembe vévő mutató sem mutat jobb képet: Magyarország esetében még rosszabbat is, ugyanis az derül ki: az uniós átlagnak csak a 61 százalékát tudja megtermelni és elfogyasztani egy magyar. Összehasonlításképpen: a törökök 60 százalékon állnak. Mint Chikán Attilával készült interjúnkból is kiderült, Magyarország versenyképességével nagy baj van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik