Gazdaság

Nem bízik Magyarországban a Moody’s

Moody’s (Moody’s)
Moody’s (Moody’s)

A hitelminősítőt nem győzték meg azok az érvek, amelyek az EU-t igen.

Kétségesnek érzi Magyarország államadósságának helyzetét a Moody’s – derült ki a Wall Street Journal blogjából. Mint Alpona Banerji, a cég egyik vezetője kifejtette a befektetőknek írt rendszeres levelében: ma már épp a kormányzat adósságcsökkentési lépései miatt van a leginkább veszélyben az, hogy ne nőjön Magyarország GDP-hez mért államadóssága, amely Közép-Európa legnagyobbja pillanatnyilag. Az adósságcsökkentési lépések ugyanis lefojtják a növekedést.

Maradunk bóvliban

A blog értelmezése szerint ez azt jelenti: hiába engedte ki az Európai Bizottság Magyarországot a túlzottdeficit-eljárás alól, aligha fogják a hitelminősítők gyorsan javítani Magyarország rossz adósi besorolását. Mindhárom nagy hitelminősítő – a Moody’s, a Standard and Poor’s és a Fitch Ratings – szerint bóvli besorolású, ami lényegében azt üzeni a befektetőiknek: vehettek magyar állampapírokat, de lutri az egész.

Jó, ha stagnálunk

A Moody’s szerint a kormányzat kiszámíthatatlan adópolitikája és a rossz beruházási környezet miatt Magyarország az idén „csak” 0,2 százalékkal fogja tudni bővíteni az össztermelését. (A kormány ennek több mint háromszorosában reménykedik.) Tavaly 1,7 százalékkal csökkent a GDP 2011-hez képest. Az alacsony növekedés pedig megkötheti a kormány kezét abban, hogy fenntartható módon tudja csökkenteni az államadósságot.

80 százalék  alatt

A Moody’s szerint ezzel együtt 80 százalék alatt maradhat az év végére az államadósság: a GDP 79,7 százaléka lesz szerintük az ország adóssága, tehát kicsivel magasabb, mint tavaly év végén, de alacsonyabb, mint 2013 első néhány hónapjában, amikor 82 százalék fölé szaladt.

Sok múlik a forinton

Emellett ráadásul a forint árfolyama is rizikóssá teszi a tervek teljesítését: ha akármi miatt is meggyengülne a forint, az érzékenyen érintené az államadósságot, mivel ennek körülbelül 40 százaléka külföldi kézben van – hangsúlyozza a levél a blog szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik