Gazdaság

Ennyit bukik az adóemelésen

Varga-Mihaly(210x140)(2).jpg (Varga Mihály)
Varga-Mihaly(210x140)(2).jpg (Varga Mihály)

Hihetetlen banki költségekről és burkolt államcsődről beszél az üzleti élet az új Varga-csomag kapcsán. Senki sem érti, miért volt erre egyáltalán szükség. Ötezer forintot húz ki minden magyar zsebéből.

Már eddig is többször cikkeztünk arról, hogy lényegében nem fogunk pénzt kapni a bankbetéteinkért az emelkedő banki költségek, a csökkenő jegybanki kamatok és a különböző adók miatt. Ám a tranzakciós illeték megemelésével és az eho kiterjesztésével már a kamat negyedét veszi el a Pénzcentrum számításai szerint a kormány augusztustól.

Ennyibe kerül a pénzünk

Néhány szám a lap összegzéséből: a 100 ezer­ forintnyi megtakarítás után járó kamatból 3510 forint marad annál, akié a pénz, miután levonták a 720 forintos kamatadót, a 270 forintos ehót és a 311 forintos tranzakciós illetéket. Valójában még ennél is kevesebb marad, ha ezt készpénzben költenénk el, hisz akkor további illetéket kell fizetni. Arról nem is szólva, hogy a bank is költségeket ver majd ránk.

„Nagyon drága lett a készpénzfelvétel, hiszen a tranzakciós illeték a a pénzfelvétkor 6 ezrelék lesz. Az elmúlt hónapok tapasztalataiból kiindulva, ezt a költséget a legtöbb bank valamilyen formában áthárítja majd az ügyfelekre, így például már 10 ezer forint felvétele is 60 forint adóteherrel jár. Ha ezt csekkben fizetjük be, akkor még további 137 forintot fizet a szolgáltató, amit közvetett formában úgyis mi, fogyasztók fizetünk meg valamilyen módon” – teszi hozzá a lap.

Fejenként ötezer

ABankmonitor.hu elemzése szerint egy átlagos banki felhasználónak évente 4704 forintjába fog kerülni az új Varga-csomag, legalábbis szűken értelmezve, tehát csak a banki díjak emelkedésén keresztül. A banki elemzők szerint egyedül azzal csökkenthetjük a költségeinket, ha a lehető legtöbbet fizetünk bankkártyával.

Dráguló telefon, bank, benzin?

A Napi Gazdaság azt elemzi, melyik cégeket vágja agyon a különadók megemelése. A Magyar Telekom számára 2-4,  az OTP Banknak nagyjából plusz 10 milliárd forint adóterhet jelentenek a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által hétfő délelőtt bejelentett újabb intézkedések egy, a lap által idézett Equilor-jelentés szerint.


Fotó: Hír24

Persze végső soron ez is a mi zsebünkből jön majd: a Telekom tarifát emelhet, s valószínűleg az OTP sem lesz rest áthárítani az ügyfelekre a költségeket. A Mol 2011-ben 102 milliárd forint bányajáradékot fizetett a költségvetésbe, s a Napi számításai szerint az olajtársaságnál is tízmilliárdos nagyságrendű lehet a pluszteher.

A Magyar Telekom-részvényeknek mindenesetre betett a bejelentés: a tegnapi 5 százalékos zuhanást követően ma tovább esnek a társaság részvényei, soha nem látott mélységben van az árfolyamuk – állapítja meg a Portfolio.

Államcsőd????

Talán a legbrutálisabb szavakkal Felcsuti Péter, a Raiffeisen korábbi vezérigazgatója illette a csomagot az ATV-ben: szerinte az, ha az állam 100 forint helyett 93 forintot fizet ki a bankoknak az önkormányzati adósságátvállalás során, szelektív államcsőd.

Szerinte ez a meccs még nincs lefutva, ami pedig a 16%-os kamatadó 6%-os egészségügyi hozzájárulással történő megfejelését illeti, az annak a bújtatott beismerése, hogy az egykulcsos adórendszer nem működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik