Gazdaság

Ezért kell adót emelni!

Nemzetgazdasági Minisztérium (Nemzetgazdasági Minisztérium)
Nemzetgazdasági Minisztérium (Nemzetgazdasági Minisztérium)

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint azért kellett adót emelni, hogy elegendő többlet legyen közterhekből, s akkor se boruljon a 3 százalékos hiánycél, ha „nem várt események” jönnének.

Megkérdeztük a minisztériumot, miért volt szükség a hétfőn meghirdetett újabb adóemelésekre. Vagyis a készpénzfelvételt terhelő tranzakciós illeték duplázására és az átutalásokra kiszabott sarc, illetve a távközlési adó 50 százalékos emelésére, a bányajáradék felsrófolására és arra, hogy az egészségügyi hozzájárulást kiterjesszék a kamatjövedelmekre is.

Az NGM hangsúlyozta, a magyar társadalom rengeteget tett a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszűnésért, de az eredményt azonban meg is kell tartanunk, meg is kell védenünk. Ennek érdekében hozta meg az intézkedéseket a kormány, és hétfőn be is nyújtotta a parlamentnek. Megjegyezték azt is, hogy egy, az előző szocialista kormányok hibájából közel egy évtizeden át húzódó folyamat végére tud a mostani kormány pontot tenni, amikor megszűnik hazánkkal szemben a túlzottdeficit-eljárás.

Mindenképpen 3 százalék alatt

Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett a költségvetési hiány GDP-hez mért legfeljebb 3 százalékos aránya mellett – tették hozzá. Azt akarják elérni, hogy ez a cél akkor is teljesüljön, ha nem várt, előre nem látható események miatt a költségvetési folyamatok kedvezőtlené válnának. Ezért tartják szükségesnek, hogy kellő nagyságú közteherbevétel-többlet álljon rendelkezésre. Sőt, azzal is érveltek, hogy a kormány a hosszú távú gazdasági növekedés és pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében is döntött úgy, hogy az államháztartás egyenlegét tovább javító intézkedéseket hoz.

A benyújtott adóintézkedések – megszavazásuk esetén – akár 100 milliárd forinttal is javíthatják a költségvetés helyzetét – válaszolta az MTI kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn.

Nem érinti a családokat. Vagy mégis?

Az intézkedések nem érintik a családoknak, magánszemélyeknek nyújtott forrásokat, támogatásokat – közölte lapunkkal az NGM. Hanem elsősorban a magas profitot termelő ágazatokban tevékenykedő, a belföldi piacon jelentős erőfölénnyel rendelkező vállalkozásokat, illetve a kamatjövedelemben részesülőket vonja fokozottabb adóterhelés alá.

Azonban azt is elismerték, hogy bár a tranzakciós illeték a pénzforgalmi szolgáltatókat terheli, azok – a jogszabályok betartása mellett – üzletpolitikájuknak megfelelően döntenek arról, továbbhárítják-e az illetéket az ügyfelekre. Megemlítették, hogy a jogszabálynak megfelelő gyakorlatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete folyamatosan vizsgálja, és ha a továbbterhelés jogtalan, eljárnak a pénzügyi intézménnyel szemben.

A minisztérium azzal is tisztában van, hogy az áthárítás eltérő módon valósult meg a különböző kereskedelmi bankoknál, számlacsomagoknál és tranzakcióknál. Azonban úgy vélik, tudatos fogyasztói magatartás mellett minimalizálhatók az áthárítás miatti többlet banki költségek, illetve hogy a költségek áthárításának gyakorlatát az erőteljesebb verseny korlátozza. Az utóbbit a kormány is segítené. Mint megtudtuk, dolgoznak egy olyan szabályozás kialakításán, mely megakadályozza a banki erőfölénnyel való visszaélést, és segíti az árverseny fokozását, valamint a bankváltás megkönnyítését.

Populista módon emel adókat a kormány

A Jobbik jelentős adóemeléseknek tekinti a hétfőn bejelentett kormányzati pénzügyi intézkedéseket. Volner János frakcióvezető-helyettes szerint ráadásul a kabinet „populista” módon úgy tesz, mintha az intézkedésekkel a multinacionális cégeket vagy a bankokat adóztatná, miközben a terhek teljes áthárítását lehetővé teszi, így azokat valójában az emberek viselik.

A párt szerint ezekkel az intézkedésekkel a kormány fokozza a magyar gazdaság lemaradását és régiós leszakadását, ahelyett, hogy mindent megtenne a lakosság és a gazdaság adóterheinek csökkentése érdekében. Volner János úgy vélte: a tervezett változtatásokkal a Fidesz-kormány valójában az emberek életszínvonalát és a gazdasági válságból történő kilábalás esélyeit is radikálisan csökkenti.

Kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát folytat Varga

Az LMP véleménye szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter „egy fikarcnyival sem jobb”, mint elődje, Matolcsy György, mert ugyanazt a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát folytatja – mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor.

A képviselő feltette a kérdést: ha annyira sikeres a gazdaság, mint amennyire a Fidesz állítja, akkor miért van szükség „egy ilyen orbitális méretű megszorító csomagra”? A politikus azt mondta, a hétfői bejelentés keresztülhúzta azokat a korábbi reményeket is, hogy Varga Mihály érkezésével némi kiszámíthatóság jelenik a magyar gazdaságpolitikában.
Hangsúlyozta: a tranzakciós adó emelése ismételten az egyszerű embereket fogja leginkább érinteni.

Adóemelésekkel nem lehet kikecmeregni abból a válságból, ahová Magyarország jutott – jelentette ki. Az utolsó pillanatban végrehajtott adóváltoztatások ráadásul csak a kiszámíthatatlanságot növelik – tette hozzá.
Az LMP szerint egy olyan új gazdasági fordulatra lenne szükség, amelynek során az oktatásba, az egészségügybe és olyan egyéb szférákba fektetnek be, amelyek képesek magas hozzáadott értéket előállítani – közölte.

Újabb megszorítások

Az emberek kiadásait tovább növelő megszorító csomagnak tartja az MSZP a hétfőn bejelentett pénzügyi intézkedéseket.

Mesterházy Attila MSZP-elnök hétfői sajtótájékoztatóján úgy reagált: ezek az intézkedések az egész társadalmat az eddiginél nehezebb helyzetbe hozzák, a munkavállalókat, a kis- és közepes vállalkozásokat, a nyugdíjasokat egyaránt. Hozzátette: a kormány eddigi gyakorlatának megfelelően a megszorítások egy részét nem közvetlenül, hanem cégeken keresztül terheli az emberekre.

Az MSZP szerint nem további megszorításokra, hanem a növekedést beindító gazdaságpolitikai fordulatra van szükség – mondta a pártelnök.

A Fidesz támogatja

A kormánypárt támogatja a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által hétfőn bejelentett pénzügyi intézkedéseket, mert azok a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését szolgálják, egyúttal ismét a méltányos közteherviselés gazdaságpolitikáját bizonyítják – mondta sajtótájékoztatóján Hoppál Péter, a kormánypárt szóvivője.

A politikus emlékeztetett rá, hogy Brüsszelben a héten döntenek a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás végleges megszüntetése ügyében. A Fidesz támogatja a bejelentett kormányzati javaslatokat, azok ugyanis azt szolgálják, hogy az emberek végre felszabaduljanak az alól a nyomás alól, ami Magyarországon volt a szocialisták miatt, akik egyszer sem tudták teljesíteni az államháztartásra vonatkozó európai uniós előírást – mondta.

A szóvivő szavai szerint az adóátrendezések ismét a méltányos közteherviselés gazdaságpolitikáját bizonyítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik