Gazdaság

Egyeztetés helyett botrány – Orbán is beszáll

föld (föld)
föld (föld)

Az új földtörvényről tárgyaltak volna a civil szervezetek. Magas szintű szakértői egyeztetés lesz a miniszterelnökkel.

A vidékfejlesztési miniszter meghívására megjelentek előbb másfél órát vártak érdemi partnerre, majd megjelent Simon Attila helyettes államtitkár, aki faképnél hagyta a 70 szervezet képviselőit – írja a greenfo. A földtörvény ellen tiltakozó civil szervezeteket egyeztetésre hívták a Vidékfejlesztési Minisztériumba június 14-én, pénteken reggel 9.00 órára. Az ország különböző pontjairól érkezett civilekhez a szaktárca nem küldött döntési kompetenciájú képviselőt.

A civilek számára kérdéses volt, hogy az általuk javasolt módosításoknak mi lesz a sorsa. A korábbi egyeztetés tapasztalatai alapján mindenképpen ragaszkodtak hozzá, hogy a találkozóról felvétel készüljön, de Simon Attila helyettes államtitkár ehhez nem járult hozzá, amikor pedig a jelenlevők kitartottak a felvétel mellett, összepakolt, és otthagyta az egybegyűlteket. Így ért véget a mai „civil együttműködési fórum” – tudta meg a greenfo az Élőlánc Magyarországért képviseletében jelen levő Ács Sándornétól.

Közben néhány lépéssel odébb

A Parlamentben is téma volt a földtörvény. Balczó Zoltán (Jobbik) annak kapcsán a külföldiek lehetséges földvásárlásáról beszélt, mondván, nem igaz, hogy uniós előírások tennék kötelezővé a magyar földpiac liberalizálását, és a kormánypárti képviselőknek súlyos felelősségük lesz a külföldiek tömeges földvásárlási lehetőségének megteremtésében. A Jobbik szerint az, aki a földforgalmi törvényt megszavazza, a saját hazáját árulja el, mert ez a folyamat súlyosan veszélyezteti az ország nemzeti szuverenitását.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter válaszában leszögezte: csak magyar földműves tud majd magyar földet vásárolni, sem EU-n belüli, sem kívüli nem tud földhöz jutni és erre „gyakorlati megoldásokat” tartalmaz a törvény. Emellett pedig a magyar földet „egy kétharmados alaptörvény és egy kétharmados földtörvény” védi majd – tette hozzá.

Beszáll a kormányfő

Közben az agrárszektor.hu azt írja, hogy június 21-én tartja a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló kormányzati törvényjavaslat – e hétről elhalasztott – záróvitáját és zárószavazását a parlament. A kormány várhatóan a zárószavazás előtt módosító javaslatokat nyújt be. A vitás kérdések tisztázásáért egy utolsó, magas szintű szakértői egyeztetés lesz, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is ott lesz.

Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint három-négy fontos eljárási szabályról kell eldönteni, hogy a beterjesztett törvényjavaslat szövegét érdemes-e módosítani, vagy teljes egészében el kell-e utasítani. A  parlament most hétfőn szavazott volna a földforgalmi törvényről, de ezt a kormány által is szükségesnek tartott további szakértői egyeztetések miatt elhalasztották.

Az alapvető cél változatlanul az, hogy az élethivatás-szerűen gazdálkodó hazai természetes személyek juthassanak termőföldekhez, de az ezt lehetővé tévő törvényi előírások ne legyenek ellentétesek az uniós joggal. A kormány a javaslatot mára úgy alakította át, hogy abban csak a hosszú távra szóló, koncepcionális elemek maradjanak – tette hozzá a bizottsági elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik