Belföld

Diszlexia a t. Házban?

Gőgös Zoltán, Parlament (parlament)
Gőgös Zoltán, Parlament (parlament)

Jogosan foglaltak földet a gazdák Kajászón? Mit jelent az, hogy vagy? Matek a Parlamentben. Marad a gazda.

Vadulnak a gazdák: a Fejér megyei Kajászón néhány helyi vasárnap földet foglalt.

Pontosabban „visszafoglalta és művelésbe vette” egy korábban az állami földbérleti pályázaton elnyert terület egy részét. Az „Őszi szántás” nevű akciót az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület és a Fejér Szövetség szervezte a kajászóiakkal.

A parlamenti pártok földügyesei között hétfőn bontakozott ki vita arról, vajon jogszerű volt-e az akció. Az Országgyűlésben zajlik az új földtörvény vitája, jelenleg még a „régi” van hatályban; eszerint „magánszemély háromszáz hektárt vagy hatezer aranykorona értékű termőföldet birtokolhat, bérelhet”.

Kajászón egy bizonyos Kiss Árpád 284 hektárt kapott bérbe húsz évre, 8194 aranykorona értékben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet pályázatán. A 284 ugyan kevesebb, mint 300, viszont a 8194 több, mint 6000.

Marad a gazda

Most akkor mi van? Ez amolyan „mindent elsöprő erő találkozása a legyőzhetetlen akadállyal” dilemma, nem csoda, ha megáll a tudomány.

Mit mondanak a kajászóiak? Ők természetesen úgy értelmezik a törvény, hogy ha a két paraméter bármelyikét átlépi a gazda, a szerződés érvénytelen: ez esetben, bár háromszáz hektár alatti a Kiss-parcella, mivel übereli hatezer aranykoronát, elfogadhatatlan. Ennek megfelelően a vasárnapi akcióban a „törvényes részen felüli területet”, azaz 2194 aranykorona értékű, nagyjából hetvenhektáros placcot körbekerítettek és beszántottak. Ahogy ők mondják: „a kajászói gazdák hatáskörébe, úgynevezett közbirtokosságba vették” a területet.

Mit mond a bal?

„Emberileg megértem a gazdák cselekedetét, de jogilag nehezen értelmezhető, amit tettek” – ez Gőgös Zoltán véleménye. A szocialisták főföldügyese lapunknak elmondta, a vagy szerinte azt jelenti: érvényes a kontraktus, ha akár háromszáz hektár, akár hatezer aranykorona alatt marad a gazda.


Gőgös Zoltán, MSZP – Fotók: Neményi Márton

Az LMP-s Szabó Rebeka és a fél lábbal még fideszes, gyakorlatilag viszont már független Ángyán József viszont a kajászóiak pártján áll. Ángyán arról is beszámolt az FN24-nek, hogy két nappal a földfoglalás előtt egy székesfehérvári fórumon találkozott a kajászóiakkal, s azt javasolta nekik: bár igazuk van, mielőtt foglalnak, azért „konzultáljanak a jogászukkal, mert könnyen a rövidebbet húzhatják”.

Ángyán és Szabó Rebeka is felemlegette lapunknak a minapi magyaralmási, „precedensértékű” esetet. A Fejér megyei településen a szakminisztérium új pályázatot írt ki, miután kiderült: egy „mindössze” 185 hektáros, ám hatezer aranykoronánál értékesebb terület bérleti joga egyetlen magánszemélyhez került. (Hogy botrány kerekedett, abban jelentős szerepe volt az ügyet „felkaroló” Ángyán képviselőnek.)

Vizsgálódik a rendőrség

A kajászói gazdák akcióját az Országos Rendőr-főkapitányság vizsgálja, amely a megállapított törvénysértés mértékének megfelelően vagy saját hatáskörben eljárást kezdeményez, vagy feljelentést tesz az illetékes hatóságoknál – közölte a Belügyminisztérium.

Amnesztia?

Ha a kajászói 284 hektáros gazda feljelentést tesz, nyomozás indul. S ha az a „vagy” azt jelenti, hogy a törvénynek megfelelően bérelte Kiss úr a parcellát, akkor büntetés jár az önkényes foglalóknak.

Az MSZP-s Gőgös Zoltán szerint, bár „megállna a felelősség, amnesztiát javasolok”.


Szabó Rebeka, LMP

Szabó Rebeka úgy véli, törvénytelenség nem történt, s kár sem esett, hiszen vetetlen területet szántottak be az amúgy a saját lakóhelyükön föld nélkül maradt helyiek. „Indokolatlan lenne meghurcolni a gazdákat. Sőt, hasonló akciókra buzdítom az ország más területén élő, kisemmizett földműveseket is.”

Jogállamiatlan

A Jobbik országgyűlési képviselője, Magyar Zoltán ott volt a kajászói földfoglalásnál, s közölte: azért csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy „felhívja a figyelmet a törvénytelenségekre, és példát szolgáltasson az ország más területein élő gazdák számára”.

Boór Ferenc, a kajászóiak akcióját támogató Fejér Szövetség szóvivője szerint vissza kell vonni az országosan eddig 60 ezer hektárra meghirdetett földbérleti pályázatokat. Úgy véli, minden bérleti szerződést fel kell bontani, mert azok ellentétesek a kormányprogrammal, és az alaptörvénybe ütköznek. „Aki jogosan nyert földterületet, kárpótolni kell” – így fogalmazott, hozzátéve, a helyi gazdabizottságoknak új feltételekkel kell meghirdetniük a pályázatokat, s azokon „valóban helyi gazdákat kell földhöz juttatni”.

A Kormányszóvivői Iroda hétfő délután adott ki közleményt. Ebben a következő áll: „A Kormány egyértelmű álláspontja, hogy a magukat földfoglalóknak minősítők kajászói akciója a jogállamiság normáival ellentétes, és nyilvánvalóan politikai indítékú, megtévesztő szándékú. A Kormány felkéri az illetékes minisztériumokat, hogy tegyék meg a szükséges és indokolt lépéseket a jogállamiság visszaállítása érdekében.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik