Gazdaság

Hamarosan legalizálható lesz a lopott pénz?

penz(210x140)(1).jpg (pénz, )
penz(210x140)(1).jpg (pénz, )

Egy törvénymódosító javaslat lehetővé tenné az elsíbolt vagy akár bűncselekményből származó pénz legalizálását. Sőt, akinek legalább ötmillió forintnyi adózatlan pénze van, és öt évig nincs rá szüksége, az megúszhatná az adófizetést is.

A parlament Rogán Antal által vezetett gazdasági bizottsága nyújtotta be azt a törvénymódosító javaslatot, amely a Stabilitás Megtakarítási Számla (SMSZ) bevezetéséről döntene. Az SMSZ-szel az államadósság szerkezetét javítanák. Csakhogy a javaslatnak lenne egy elég furcsa „mellékhatása”: biztosítaná a nagy tételben feketén szerzett pénzek tisztára mosását. Méghozzá akár adómentesen.

Ha valakinek van legalább ötmillió forintnyi adózatlan jövedelme, és azt beteszi az SMSZ-re, az azonnal legális, ám adóköteles jövedelemnek számítana. Viszont ha a tulajdonos öt évig a számlán hagyja az összeget, akkor az adófizetés alól is mentesülne.

Legalizálni lehetne az elsíbolt pénzeket

Ruszin Zsolt adószakértő szerint az adózók igen kis százaléka annyira csavaros észjárású, hogy éljen a javaslatban foglalt lehetőséggel. “De ők nagyon jól járhatnak. Talán csak nem rájuk szabták a tervezetet? – tette fel a költői kérdést lapunknak Ruszin. – Hiszen ha törvény lesz belőle, akkor a nagy tételben elsíbolt pénz is legalizálható lesz.”

Vajon mi indokolhat egy ilyen javaslatot?

A módosító azzal érvel, az intézkedés javítaná az államadósság szerkezetét. Értsd: csökkentené a devizában jegyzett államadósság arányát. Ugyanis az SMSZ-re befizetett összeget kizárólag forintban jegyzett állampapírba lehetne fektetni. Ez idáig rendben is lenne. “De mi köze a befektetés öt éven túli adómentességének az államadósság összetételének javításához?” –  kérdi Ruszin.

Adóamnesztia, határidő nélkül?

Az SMSZ adóamnesztiaként is felfogható, alkalmat adhat az eddig külföldre (akár offshore-ba) menekített, Magyarországon adózatlan pénz adómentes hazahozatalára. Bár azért tegyük hozzá: a ciprusi bankbetétek részleges „államosítása” sokak fejében ott motoszkál elrettentő példaként.

Fotó: AFP / Hasan Mroue

Aggasztó, hogy a tervezet nem tartalmaz határidőt. “Ha ez így marad, akkor bármeddig lehet élni az adómentes legalizálás lehetőségével” – hívta fel a figyelmünket a Dr. Vilmányi és Társa ügyvédi iroda közgazdásza, Kocsis Zoltán.

S ha nem lesz határidő, az Kocsis szerint adócsalásra buzdíthat: adózási kiskapu nyílna. Az adózatlan jövedelmüket készpénzben tartók innentől nyugodtan alhatnának, és az SMSZ-t használhatnák jövedelmük adómentessé és legálissá tételére. Hiszen a számlára elhelyezett összeg azonnal megszerzett jövedelemnek számítana, visszamenőleg nem lehetne firtatni az eredetét.

A vagyonosodási vizsgálat is kicselezhető

Az, hogy az SMSZ-re befizetett összeg azonnal megszerzett jövedelemnek minősülne, azt is jelenti, hogy még egy vagyonosodási vizsgálat esetén sem lehetne számon kérni, honnan származik – mondták szakértőink. Kivéve, ha valaki hazai bankszámlán tartotta kétes eredetű pénzét, mielőtt a speciális megtakarítási számlán legalizálta volna. Ez esetben ugyanis a vagyonosodási vizsgálatban firtathatják azt, milyen forrásból került a hazai bankszámlára a pénz.

Ha viszont valaki készpénzben rakja be vagy külföldi számláról utalja át az adózatlan összeget, akkor nem vizsgálhatná a NAV az eredetet. Egyedül bűncselekmény esetén kérdezhetnek rá, honnan a pénz.

A közgazdászok szerint kérdéses lehet az SMSZ-ekkel kapcsolatban azok végrehajthatósága is. De mivel úgy tűnik, az adóhivatal ezeket a számlákat nem látná, ezért ha adótartozás vagy adómegállapítás miatt végrehajtást indítana a NAV, a számlán lévő összeg megmenekülhetne.

NAV ellenőrzés
Fotó: MTI / Balázs Attila

A bűnös pénz is legálissá válhat

Pénzmosási oldalról is érdekes a javaslat, hiszen a bűncselekményből származó tételeket is adómentessé tenné. “Előadódhatna az az abszurd, hogy a bűnöző a szabadságvesztés letöltése után szabadon felveheti az SMSZ-re betett, s így legalizált, bűncselekményből származó pénzt” – jegyezte meg Ruszin Zsolt.

Zara László adószakértő is hasonló véleményen volt, de annyit hozzátett: ha büntetésül vagyonelkobzást is elrendeltek, akkor az kiterjedhet az SMSZ-en lévő összegre is.

Milyen következményekkel járhat?

Zara úgy véli, mivel a korábban meghirdetett adóamnesztia sem hozta az elvárt eredményt, nem valószínű, hogy az SMSZ segítene hazaterelni az adóelkerülés okán külföldre menekített pénzt. A szakértő szerint, aki pedig magyar bankszámlán tartja adózatlan pénzét, nem célszerű felhívnia a figyelmet magára azzal, hogy Stabilitási Megtakarítási Számlára vált. Hiszen, mint írtuk, a magyar bankszámlán tartott összeg vagyonosodási oldalról számonkérhető marad.

Viszont akinek készpénzben van eltitkolt, adózatlan, fekete, bűncselekményből származó jövedelme, annak számára megnyílik a legalizálás és a legális adóelkerülés útja. Ilyen kétes úton tehát akár javulhat is az államadósság összetétele.

A rövid távú, legális befektetésnek biztosan nem kedvez

Az SMSZ-re elhelyezett összeg után szja-t kell fizetni, ha öt éven belül veszi fel a befektetett összeget a számla tulajdonosa. Akkor is, ha előzőleg már adózott összeget fektet be. Ez pedig egyáltalán nem kedvez azoknak, akik öt évnél rövidebb időre fektetnék be legálisan szerzett jövedelmüket. Hiszen a három éven belül felvett összeg duplája után kellene megfizetni az szja-t (vagyis 32 százaléknyi adót kellene fizetni a felvett összegre). Három és négy év között a felvett összeg száz százaléka lenne szja-köteles, négy és öt év között pedig a fele.

Ez pedig azt jelenti, hogy aki adózott jövedelmet csatornázna SMSZ-be, azt kifejezetten hátrányosan érintené, ha öt éven belül venné fel a pénzét. Hiszen összességében triplán, duplán vagy másfélszeresen kellene adóznia utána. Öt éven túl azonban nem érné veszteség azt sem, aki legális jövedelmét fektetné be Stabilitási Megtakarítási Számlán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik