Gazdaság

Egyre többen tartoznak az államnak

adó (adó)
adó (adó)

Március végén megközelítőleg kétezermilliárd forintnyi köztartozást tartott számon az adóhivatal, a tartozást félmillió cég és 1,2 millió magánszemély halmozta fel - ismerteti hétfői számában a Magyar Nemzet.

Az adóval elmaradó polgárok tábora egy év alatt közel százezerrel nőtt. A hiányzó összegek behajtásáért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az első három hónapban négyszázezer végrehajtási intézkedést foganatosított. Legtöbbször az inkasszó eszközéhez nyúlt, az első negyedévben 280 ezer esetben próbálta meg leemelni az adósok bankszámlájáról a hiányzó forintokat. Közel negyvenezer alkalommal a magánszemélyek munkabérének letiltásával próbálkozott, ám sokszor sikertelenül: tizenhatezer ügyben azért hiúsult meg az intézkedés, mert az érintettnek nem volt olyan legális munkabére, jövedelme, amelynek egy részét elvonhatták volna.

A hivatal nem egyszer ingóságok, különféle vagyontárgyak lefoglalásával és elárverezésével igyekezett beszedni a köztartozást. A NAV-hoz így került például hintakötél, madáretető készítéséhez szükséges anyag vagy versenyló is. A NAV hétezer ingatlant is lefoglalt.

A behajtást a lap szerint tovább nehezítheti, hogy Szabó Máté ombudsman nemrégiben az Alkotmánybírósághoz fordult az adóhivatal végrehajtási gyakorlata miatt. A biztos azt kéri, a bírói testület semmisítse meg az adózás rendjét meghatározó törvény azon passzusát, amely szerint a bank anélkül köteles leemelni az adós számlájáról a pénzt és az összeget az adóhivatalnak továbbítani, hogy a hatóság bemutatná a végrehajtás alapjául szolgáló okiratot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik