Gazdaság

Mérgező a kínai rizs fele

kínai rizs (kínai rizs)
kínai rizs (kínai rizs)

Hát ezért érdemes kétszer is megfontolni, hogy az ember Kínában termelt élelmiszert vegyen.

Már szinte megszokhattuk a kínai élelmiszerbotrányokat: volt műanyag a tejporban, patkány a darált húsban és még számos kisebb-nagyobb balhé. Ám a most nyilvánosságra került kutatási eredmények minden eddiginél sokkolóbbak, ugyanis a talaj szennyezettségére lehet következtetni belőlük. A talajvizsgálati eredmények amúgy ott államtitoknak számítanak.

Kína egyik legnagyobb városában, a fejlett keleti parton lévő Guangzhou éttermeiben felszolgált rizs 44 százaléka – majdnem fele – volt mérgező, konkrétan kadmiummal szennyezett. Ez már nem arról szól, hogy egy gyártó erkölcstelen módon, emberek életét veszélyeztetve kever „adalékanyagot” a profitja növelése érdekében. Hanem arról, hogy Kínában a mezőgazdasági területek nehézfém-szennyezettek. És – mint az Atlantic Monthly megállapítja – a hatóságok tehetetlenek.

Fotó: AFP / Peter Parks

Nehézfémes termőföld

Becslések szerint Kína termőföldjének 40-70 százaléka nehézfémekkel szennyezett. Kína rizsének harmada lehet ólommal mérgezett. A kormány 2007 óta rendszeresen vizsgálja a termőtalajt, ám nem hozzák nyilvánosságra a mérési eredményeket. És hiába szivárognak ki a talajszennyezettségről információk, csak halogatják a kérdés szabályozását – most 2020-nál előbb nem szándékoznak hozzányúlni a kérdéshez. Amúgy pedig semmilyen szabály nem tiltja, hogy szennyezett földbe vessenek a gazdák.

De hogy kerülnek a nehézfémek a talajba? Meglepő módon nem a híresen szennyező ipar a felelős elsősorban, hanem maga a kormány. Ugyanis minden eszközzel igyekeznek a termés ingadozását megakadályozni, így arra biztatják a gazdákat, hogy minél több műtrágyát használjanak. A magas foszfáttartalmú műtrágyák közül az olcsóbbaknak nagy a nehézfémtartalmuk, mivel nehéz kivonni. S egy kutató becslése szerint a fel nem használt műtrágyától nem tudnak hogyan megszabadulni a gazdák, így legalább 65 százalékban bekerülnek a talajba.

Nem tartják be a szabályokat

Mindeközben a kínai hatóságok továbbra sem a nyíltságukról és az élelmiszer-biztonsági intézkedéseik szigorúságáról híresek: hiába kötelezné például a kadmiumos rizs tartományának hatóságát törvény arra, hogy nyilvánosságra hozzák a mérgező rizst forgalmazó cégek nevét, egyelőre nem voltak hajlandók erre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik