Gazdaság

12 étel, aminek az árától tutira köhögőrohamot kap

Elege van abból, hogy állandóan a legolcsóbbat kell megkeresnie mindenből? Akkor most ne tegye! Keresse meg velünk a legdrágább élelmiszereket Magyarországon!

Évek óta tart a válság, aszály volt, évek óta magas a munkanélküliség és az árak szintje, alacsony a biztonságérzetünk és üres a pénztárcánk. Elmerészkedtünk hát a túlvégre, a köpni-nyelni nem tudunk élelmiszerárak világába. Első utunk a Fővám téri Nagycsarnokba vezetett.

A vásárcsarnok egy sajátosan skizofrén képződmény. Mint a bevásárlókosárban többször is megfigyeltük, az itteni több tucat stand szokta Budapest – és az ország – legalacsonyabb árait felvillantani. Ugyanakkor világszerte híres turistalátványosság, a CNN újságírója szerint egyenesen Európa legjobb piaca.

A két véglet jelenléte a csarnokban földrajzilag is testet ölt: az odajárók jól tudják, hogy van a drágább és az olcsóbb oldal.

Ehhez a misszióhoz én rögtön a jobb oldalon indultam el. Nem kellett talán tíz métert se megtennem, mikor belebotlottam az első olyan drágaságba, amelynek kilója többe kerül 5000 forintnál: az aszalt magyar meggynél is drágább aszalt fekete áfonyába, kilónként 8600 forintért.

Pár bódéval odébb megtaláltam a csonthéjas haverját: a makadámdiót, amelynek kilója 7800.

Utána kicsit megijedtem, hogy mégsem fogom tudni ezt a cikket megírni, mert egy csomó híresen drága dolgot találtam, ami ennél olcsóbb.

Ilyen például a lilafényes libamáj, két kategóriában.

Vagy az akciós Pick szalámi.

A báránygerinc sem IGAZÁN drága.

Bár a bélszín – vákumfóliás, nem friss – ára azért már kicsit felküldi a vérnyomásomat.

De egycsapásra nem volt már gondom, amikor megtaláltam a sáfrányt, ami ráadásul kamu, mert nem is sáfrány (ami egy krókuszra kicsit hasonlító hagymás virág porzója), hanem sáfrányos szeklice (ami egy tövises külsejű virág elvben sokkal olcsóbb virágszirma). A vájtszeműek azonban már árból is láthatják, miről van szó: az igazi sáfrány kilója majdnem egymillió forint, a csarnoki szeklicéből azonban „csak” 48 ezer forint egy kiló.

És az orosz turisták kedvéért tartott kaviár, ami szinte mindegyik turistás standnál van, kilónként kb 40 ezerért.

A szárított vargánya is igazi kincs: 29 ezer forintba kerül egy kiló. Igaz, ez körülbelül 12 kiló frissnek felel meg, mert szárítás nélkül a vargánya 92 százaléka víz.

Azért a díszdobozos fűszerpaprika se semmi a maga 17 ezer forintos kilónkénti árával. Pláne, hogy egy kiló kalocsai kijön 4000 forint alatt egy átlagos hipermarketben is.

Aztán jött az ájulat: kis szarvasgombával ízesített olivaolaj kilója 86 ezer forint! Kétszer is meg kellett néznem az apró betűket.

Mondjuk amikor alaposabban megnéztem a szarvasgombát ténylegesen is tartalmazó szomszédait, rá kellett jönnöm, hogy egész olcsó volt: az ártatlan 4400 forintos árcímke a 35 grammos készítményen azt jelenti: kilója felszorozva 126 ezer forint.

Ezen a ponton én kiszédültem a csarnokból. Ha Önök találnak ennél is drágább élelmiszert, küldjék be e-mailen nekünk az info@24.hu-ra egy fényképpel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik