Gazdaság

NGM: Nem lesz örökké tartó árfolyamgát

arfolyamgat(960x640)(3).jpg (árfolyamgát, )
arfolyamgat(960x640)(3).jpg (árfolyamgát, )

A PSZÁF korlátlan ideig meghagyná az árfolyamgátat, a Nemzetgazdasági Minisztérium azonban a költségvetési hatásokra hivatkozva nem támogatja a kezdeményezést.

A kormány folyamatosan vizsgál minden olyan életképes kezdeményezést, amely tovább tudja csökkenteni a lakosság devizakitettségét. De a devizahitelesek megsegítését célzó intézkedésnek költségvetési vonzata is van – válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI megkeresésére pénteken.

A tárcánál leszögezték: örökké tartó intézkedéseket, legyen szó bármelyik eszközről, nem terveznek.

A hírügynökség azzal kapcsolatban kereste meg az NGM-et, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke csütörtökön Pécsen elmondta: bár a PSZÁF nem tud arról, hogy a kormány a határidő meghosszabbítását tervezné, a szervezet fontosnak tartaná, hogy az árfolyamgát korlátlan ideig megmaradjon. “Ameddig devizahiteles ügyfél létezik, számára mindig biztosítsuk azt a lehetőséget, hogy ha szükségét érezné, beléphessen a konstrukcióba” – indokolt.

A felügyelet januárban még úgy nyilatkozott, hogy további hét évvel kellene meghosszabbítani az árfomyagát-igénylés határidejét.

A devizahitelesek május 31-éig választhatják az árfolyamgát-konstrukciót. Március végéig az érintettek harmada, több mint 150 ezer ember élt a lehetőséggel – mondta el Szász Károly Pécsen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik