Gazdaság

Így nyaralhat olcsón külföldön!

nyaralás (nyaralás, tengerpart, napozás, )
nyaralás (nyaralás, tengerpart, napozás, )

Utazási tippek azoknak, akik a tengerparton vagy a szomszédos országokban, esetleg kicsit messzebb képzelik el az üdülést, de nem szeretnének sokat költeni.

Ha igazán olcsón szeretnénk nyaralni, a belföldi célpontok lehetnek a nyerők, mint megírtuk. De azért gondoltunk a tenger szerelmeseire és azokra is, akik a környező országokba szeretnének elutazni nyárra, méghozzá spórolósan.

A hostelek, apartmanok, vendégházak és panziók voltak már tavaly is a legkedveltebb külföldi szálláshelyek. Ezeken a szállásokon lehet ugyanis a legkedvezőbb áron kihozni a nyaralást – mondta megkeresésünkre a Szállás.hu ügyvezető igazgatója, Szigetvári József. Következzen akkor néhány igazán jó ajánlat.

Olcsó szállások a környező országokban

Érdemes a Szállás.hu ajánlatai között böngészni akkor is, ha külföldre, például a környező országokba készülünk.

Itt van mindjárt a Hotel Čingov, ami Igló városa mellett, a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park nevezetes kapujában, Csingóban található. Fejenként 27 euróért kínál szállást ellátás nélkül. S ha már Szlovákia: a Hotel Avalanche egy festői faluban, Stólán található, közvetlenül a Tátra legmagasabb hegye, a Gerlachfalvi-csúcs alatt. Itt egy főre 30 euróba kerül a szállás reggelivel.

Fotó: AFP / Joe Klamar

Aki Lengyelországgal ismerkedne, és nagyobb társasággal (nyolc fő) menne, annak jó megoldás lehet a krakkói Hostel Yellow, ahol éjszakánként és fejenként 2767 forint a szállás. Zakopánéban pedig a Willa Sobcykówka Kościelisko 2 ágyas szobáit 3640 forintért kínálják.

Ha Romániába mennénk, ajánlják a Magdolna panziót Parajdon, a főút mellett. Ötven lej (kb. 3200 forint) a szállás 2 főre éjszakánként a nem fürdős, kétágyas szobákban. A közelben található a Sóhát rezervátum. A román tengerparton pedig Eforie Nordban, a Vila Seniában szállhatunk meg, ahol a háromágyas szoba díja 145 lej (kb. 8800 forint) éjszakánként.

Horvátországban választhatjuk a Pulától nem messze található Pješčana Uvalán a tengerparttól 3 kilométerre lévő Balogh apartmanházat, ahol 3736 forintba kerül fejenként a szállás a négyfős apartmanban. A Zadar mellett fekvő Viduka Pridragában még ennél is olcsóbban, 2989 forintból jön ki egy főre egy éjszakára a négyfős apartman díja.

Aki pedig kicsit messzebbre menne a családdal, mondjuk a bolgár tengerpartra, az megszállhat például Pomorie-ben a Hotel Olymp-ban, ahol egy négyágyas szobát már fejenként 2292 forintért lehet lefoglalni a Szállás.hu-n.

Magánszállások

Sokan évek óta visszajárnak egy-egy helyre, ahol akár 20 euróból is kijöhet egy ház vagy apartman egy éjszakára. Aki először próbálná ki a dolgot, az számos ötletet találhat az úti cél kiválasztáshoz a neten. Íme egy-egy tipp azoknak, akik Horvátországba, Bulgáriába vagy Montenegróba mennének. Aki szeretne már az utazás előtt belekóstolni a balkáni hangulatba, annak ajánljuk ezt a blogot.

Utazás egyénileg

Bulgáriába repülővel is mehetünk Budapestről, a Wizz Airrel, attól függően, mikor utazunk, oda-vissza 34–43 ezer forint között lehet most lefoglalni a jegyet alapáron. Előnye, hogy mindössze másfél óra alatt ott is lehetünk.

Fotó: AFP / Samuel Aranda

Ha viszont vonattal, busszal vagy autóval megyünk, még ezeknél a viszonylag közeli tengeri célpontoknál is (bő) egy napot rá kell szánni az utazásra.

Vonattal a bulgáriai Burgasz egy főre 113 euró oda-vissza, ülőkocsiban, de ha fekvőhelyet is szeretnénk, akkor 2-szer 14 euróval kell megfejelnünk ezt az összeget. Négy felnőtt jegye 282,5 euróba kerül, 2 felnőtt és két gyermek pedig 226 eurót kell hogy fizessen (plusz ha kérjünk, a fekvőhely díja). Ugyanez az út busszal oda-vissza 24 900 forint lehet fejenként (ha egy hétre megyünk).

A horvátországi Splitbe vonattal 71,4 euró a jegy oda-vissza (plusz a fekvőhely díja, szintén kétszer 14 euró). Autóbusszal ugyanez odafelé 11 940 és 19 900 forint között lehet, visszafelé pedig 5600 és 8000 forint között.

A montenegrói Barba és vissza 66 euróért mehetünk vonattal (plusz ha kérünk fekvőhelyet, arra a már említett összeg). Busszal pedig (itt Budva városát jelöltük meg célállomásnak) odafelé 12 900–21 900 forint közötti árban lehet a jegy, visszafelé pedig 5-8 ezer forint.

Aki az autózást választja, annak az a jelenlegi benzinárak mellett például kétezer kilométerrel és 7 literes fogyasztással számolva ötvenezer forint feletti költséget jelenthet. Az étkezésre legalább napi 3-4 ezer forintot számoljunk személyenként. De persze az ár nagyban függ attól, hol eszünk és mit.

8 nap, 7 éjszaka

Az alábbiakban következzen még néhány kedvező ajánlat az OTP Traveltől, étkezéssel, utazással vagy anélkül, kicsit távolabbra is.

Június második felére a bulgáriai Naposparton autóbusszal, de ellátás nélkül 176 ezer forintért vehetjük igénybe a négyfős apartmant. Ha viszont repülővel mennénk, szállodában laknánk, és félpanziós étkezést kérnénk, az 415 ezer forintba kerülne két felnőttnek és két gyermeknek.

Monetenegróban Budvát ajánlják, autóbusszal, négyfős apartmanban, szintén június második felében, 162 ezer forintért. Horvátországban és Olaszországban egyéni utazással ellátás nélkül 133-138 ezer forinttól találhatunk négyfős apartmanokat.

Fotó: AFP / Mohhamed Abed

Tunéziába egy négyfős család háromcsillagos szállodában, félpanzióval már 320 ezer forinttól foglalhat. A legdrágább olcsó ajánlásuk pedig a török tengerpart, ahol Kemerbe és Alanyába invitálnak, háromcsillagos szállodába. Kemerben all inclusive ellátással 4 főre 522 ezer forinttól elérhető a nyaralás június második felétől. Alanyában pedig félpanzióval szintén legalább félmillió forintot szánjunk a programra.

Ezért érdemes már most lefoglalni

A külföldi utaknál fokozottabban érvényes, hogy aki már tudja, mikor, hova menne, az foglalja le előre az utat. Mégpedig azért, mert az utazási irodák az idénre csökkentett kapacitást kötöttek le külföldre – tudtuk meg az OTP Travel ügyvezető igazgatójától, Molnár Judittól. A kedvezményes előfoglalási lehetőségek szerinte lassan már kifogynak, így aki még olcsóbban szeretne utazni, az legfeljebb taktikázhat úgy, hogy az utolsó pillanatra halasztja a foglalást (last minute). Olcsó ár biztos hogy lesz később is, mondta erre Molnár Judit, csak kérdés, hogy oda lesz-e, ahova utazni szeretnénk.

A Szállás.hu ügyvezető igazgatója, Szigetvári József szerint is érdemes előre foglalni, mert mostanában még elcsíphetőek kedvező csomagajánlatok. Viszont ahogy közeledik a nyár, ezek elfogyhatnak. A legsűrűbb időszak augusztus, de a pénztárcabarát, illetve jó elhelyezkedésű szálláshelyek (például tengerpartra néző apartmanok) július elejére gyakorlatilag teljesen betelnek. Hasonló a helyzet a népszerűbb fesztiválhelyszíneknél is: ha valaki júniusban próbál megfelelő szállást találni, akkor már alaposan elkésett – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik