Gazdaság

Top tippek az olcsó nyaraláshoz!

nyaralás (nyaralás, tengerpart, napozás, )
nyaralás (nyaralás, tengerpart, napozás, )

Ha végre itt a nyár, és meleg az idő… Akkor jöhet a nyaralás. Persze, ha lehet minél olcsóbban!

Aki már a család nyaralását tervezgeti, és az interneten próbál tájékozódni, beleszédülhet a rengeteg ajánlatba. Ha minél olcsóbban szeretnénk kihozni a nyaralást, akkor a belföldi célpontok lehetnek a nyerők.

A legköltséghatékonyabb nyaralás az apartman lehet, ezt keresik a legtöbben nyáron. Magyarországon egy fő szállása egy éjszakára egyszerűbb apartmanban már akár 2-3 ezer forintból kijön. Jellemzően egyébként augusztusban a legdrágábbak a szálláshelyek.

Az önellátással csökkenthetők az üdülés költségei, s egy családnak az apartman akár otthoni kényelmet kínálhat. Belföldön egyébként nyáron a Balaton a legnépszerűbb utazási célpont, a tavalyi statisztikák szerint – mondta megkeresésünkre a Szallas.hu ügyvezető igazgatója.

Íme, néhány igazán kedvező ajánlat:

Szállás akár kétezer forint alatt is

Igazán jó ajánlatokra vadászva érdemes a Szállás.hu-n böngészni. Ajánlják például Balatonalmádiban az Éva Vendégházat. A hatfős apartmant éjszakánként és fejenként 2000 forintért lehet lekötni.

Ennél is kedvezőbb árban vehetünk ki szobát a hajdúszoboszlói üdülőnegyedben található Rózsakert Panzióban, ahol 2 fős szobában 1800 forint a díj fejenként egy éjszakára. Azonban, ha több napra maradunk, akkor 1400 forintból is kijön a szállás fejenként és éjszakánként.

A Békés Megyei Harruckern János Közoktatási Intézmény Gyógypedagógiai Kollégiumban Gyulán pedig egy kicsit újra diáknak érezhetjük magunkat. Itt a 18 év alattiaknak 1500 forint a szállás egy éjszakára, a felnőtteknek pedig 1900 forint.

Csobbanjunk!

Ha nyaralás, akkor irány a víz. Az olcsó balatoni szállások gyűjtőoldalán rengeteg kiadó ház közül választhatunk, többnyire éjszakánként és fejenként 2-3 ezer forintos áron foglalhatjuk le az ingatlanokat. Van, ahol a szezonban pár száz forinttal drágább az ár, máshol egész évben egyforma. S akad, ahol felárat kérnek érte, ha csak 1-3 éjszakára mennénk.

Hasonló árban találhatunk ajánlatot a Tisza-tónál és a Velencei-tónál is. Ennél is olcsóbban akkor üdülhetünk, ha a kempingezést választjuk, ezt ugyanis éjszakánként egy ezresből is megúszhatjuk fejenként.

Kulcsos házak

Ha háborítatlan nyugalomra, romantikára vágyunk, és arra, hogy közel s távolban ne legyen senki, akkor jó ötlet lehet kibérelni egy kulcsos házat. Arra ugyan számítanunk kell, hogy valószínűleg nincs angol-WC, csak kerti budi, és villany se, csak petróleumlámpa. Cserébe ott lesz nekünk a természet határtalan szépsége. Háza válogatja, de már fejenként és éjszakánként egy ezresért is foglalhatunk szállást.

Kuponos

Évek óta nagyon népszerűek az olcsóság szimbólumává vált kuponos nyaralások is, amik az akár 30-80 százalékos kedvezmény mellett versenytársai lehetnek az olcsó szállásoknak is. Az oldalakon általában beállíthatjuk azt is, mennyi pénzt szánunk az üdülésre, és e szerint válogathatjuk le az ajánlatokat. A szállodai kuponokat kínáló oldalon találhatunk például háromnapos kétéjszakás siófoki pihenést, félpanzióval, 2 fő részére hajszál híján 13 ezer forintért is.

Széchenyi pihenőkártyával

Hazai nyaraláshoz jó támpontokat adhat az itthon.hu is, ahol többféle szempont szerint kereshetünk, attól függően, hogy mi a cél. Üdülés, látnivalók, programok szerint is szűrhetünk. Kifejezetten ár szerint az itthon.hu-n nem tudunk keresni, de számos más paramétert be tudunk állítani.

Külön megtalálhatóak a Széchenyi-pihenőkártyával igénybe vehető szállások, vendéglátóhelyek és szabadidős programok is. Azért is lehet jó ötlet a kártyával fizetni a nyaralást, mert van, ahol néhány százalékos kedvezményt adnak cserébe.

Akinek még van 2011-es feltöltésű pénz a kártyáján, azt május végéig költheti el, tehát nekik érdemes addig lefoglalniuk a szállást, nyaralást.

Lekössük-e előre?

Gyermekkel utazóknak Balatonlellén a Lelle Park Apartmanházat ajánlja az OTP Travel, amely 7 éjszakára 115 ezer forinttól elérhető négy fő részére (május 1-től július 1-ig). S hogy érdemes-e már most, előre lekötni  a belföldi szállásokat? Molnár Judit ügyvezető igazgató szerint erre a kérdésre nehéz választ adni. Hiszen nem tudhatjuk előre, lesznek-e később a mostaninál is  kedvezőbb ajánlatok.

Ő azt mondja, aki már tudja, hova és mikor szeretne menni, az foglalja le az üdülést. Belföldön jelenleg bőven van kapacitás a szállásadóknál. De ha a főszezonra halasztjuk a foglalást, nem biztos, hogy lesz hely ott, ahova szeretnénk menni.

A Szallas.hu ügyvezetője szerint is érdemes előre gondolkodni: ha most foglal valaki, akkor ugyanis még rendkívül kedvező árú csomagajánlatokat csíphet meg. Ezek a nyár közeledtével hamar elfogynak. Hasonló helyzet a népszerűbb fesztiválhelyszínek esetében is, itt, ha valaki júniusban próbál megfelelő szállást találni, akkor már alaposan elkésett.

Kalkuláljunk ezzel is

A családoknak azt is érdemes megnézniük mindenhol, hogy a gyerekre hol, mennyi kedvezményt adnak: a legkisebbeknek általában ingyenes a szállás, a nagyobbacskáknál többnyire féláras lehet a foglalás.

Az étkezést főzéssel is megoldhatjuk, de ha igazán pihenni szeretne a család, az olcsó szállásoknál többnyire kínálnak kedvező árú menüket is. Helye válogatja, van, ahol azt írják, 890 forintból kijön a háromszori étkezés, de inkább kétezer forint körül számítsunk, vagy fölötte kicsivel.

Az árnál számolni kell még a kötelezően fizetendő idegenforgalmi adóval is, ami általában 250-450 forint fejenként és éjszakánként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik